Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BILDEXTRA: Vi minns Tattoo – festliga musikupplevelser på 1980-talet

Max Möllefält har grävt i sitt bildarkiv och vill påminna om Tattoo, som var ett årligt återkommande evenemang på 1980-talet.

Tattoo-föreställningar var ett populärt folknöje för södertörnsborna i början av 1980-talet. Drivande kraft i dessa musikfester var Sverker Hållander. Som militärmusiker hade han vidareutbildats vi Kungliga Musikhögskolan. Förutom att vara musiker, komponerade han även marschmusik.

Sverker var rektor för Kommunala musikskolan i Nynäshamn. Från 1979 var han dirigent för Hemvärnets musikkår i Haninge.

Vi minns med stor glädje de tillfällen då “Mister Tattoo” – som Sverker Hållander kallades – drog igång festligheterna på Kvarnängens grusplan eller nere vid hamnen. Sin egen musikkår ledde han med pondus och det såg verkligen disciplinerat ut. Bland annat de figurativa musikstyckena, väckte stor beundran hos publiken.

Under flera år fick vi se och höra tattoomusik av  flera kårer från många europeiska länder. Det var verkligen pompa och ståt över framträdandena. Bland annat besöktes vi av en skotsk musikkår med säckpipor och allt.

Av för mig okänd anledning kom ett år en, som jag vill minnas, engelsk musikkår och bjöd på ett framträdande i Ösmo centrum. Då var det tätt med åskådare och de färgstarka musikerna lyste upp vårt centrum.

Jag erinrar mig, att Sverker bodde granne med oss och vår fine, duktige Sverker kanske ville visa sitt eget samhälle lite pompa och ståt.

Max Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel