Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två segelbåtar krockade – 63-åring döms för vårdslöshet

Den 16 juli 2016 inträffade en sjöolycka på Mysingen. Två segelbåtar krockade utanför Rånö. Nu har en av båtägarna dömts som ansvarig.

Annons

Det var en lördag och enligt senare uppgifter ordentlig sjögång. Två segelbåtar befann sig i farvattnen utanför Rånö. Den ena båten fördes av en 63-årig man från Skåne.

Han hade just tittat på radarskärmen utan att upptäcka någon sjöfart alldeles i närheten och beslutade sig för att gå ner under däck för att sköta navigeringssysslor.

Men det fanns en annan segelbåt som inte syntes på radarn i sjögången och avståndet mellan de båda segelbåtarna minskade. 63-åringens segelbåt var lovartsbåt och den andra segelbåten, framförd av en man och en kvinna, var läbåt. Enligt sjövägsreglerna ska lovartsbåt väja för läbåt.

Så skedde inte eftersom 63-åringen var upptagen under däck. Krocken blev ett faktum .

I den andra segelbåten skadades kvinnan då masten bröts av och träffade henne i huvudet, hon fick en sårskada och hjärnskakning.

Sjöräddningen och Kustbevakningen larmades och kunde trots sjögången genomföra en lyckad räddningsinsats, båda båtarna kunde bogseras till kaj och kvinnan få läkarvård.

Polisutredningen visade att 63-åringen inte väjt och inte varit uppmärksam, något han erkände i förhör och inför rätta.

Södertörns tingsrätt har nu dömt honom för vårdslöshet i sjötrafik och vållande till kroppsskada. Straffet blev 60 dagsböter à 500 kronor, sammanlagt 30 000 kronor.

Mer läsning

Annons