Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bojkott mot apartheid

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Butiker i Nynäshamn var 1963 med och bannlyste frukt och andra varor från Sydafrika. Allt fler blev medvetna om de brott som apartheidregimen begick mot sin befolkning.

I början av 1960-talet började omvärlden allt mer uppmärksamma och kritisera den rasåtskillnadspolitik som bedrevs i Sydafrika.

Massakern i Sharpeville 1960 blev en ögonöppnare för många. Sydafrikansk polis dödade då 69 svarta demonstranter, varav tio var barn. Två år senare fängslades Nelson Mandela, som var en av de framträdande personerna i motståndsrörelsen ANC.

1963 engagerade sig handlarna i Nynäshamn mot den sydafrikanska regimen. Butikerna slutade – med något enskilt undantag – att sälja frukt och andra varor som var importerade från Sydafrika. Flera satte också upp skyltar med texten ”Vi för inga sydafrikanska varor”.

Det var SSU som uppmanade till handelsbojkotten och delade ut skyltarna. De unga socialdemokraterna genomförde också en insamling till sin fond för rasförtryckets offer.

På 1 maj 1963 var det SSU:s 28-årige förbundsordförande Ingvar Carlsson från Borås som var huvudtalare i Nynäshamn. I NP beskrevs han som en ”otäckt morgonpigg” Elfsborgsfantast.

Tack vare att trycket från omvärlden successivt blev allt hårdare började apartheidsystemet i slutet av 1980-talet stegvis att rämna. 1990 frigavs Nelson Mandela.

När Mandela några veckor efter frigivningen gjorde sin första resa utanför Afrika åkte han till Sverige. Han träffade statsministern, den morgonpigge Elfsborgsfantasten Carlsson.

Fler nyheter från 1963

Ösmo kommun köpte Vansta gård och Körunda säteri av kapten Björn Barkman. 2 000 tunnland mark ingick i affären, som senare skulle bli mycket betydelsefull för tätorten Ösmos möjlighet att växa.

Pojkar i Nynäshamn fick en chans att lära sig baseboll. Träningen hölls av två unga amerikaner, som Mormonkyrkan hade sänt till Nynäshamn.

Rachel Carsons bok ”Silent spring”, gav ut på svenska med titeln ”Tyst vår”. Boken var en viktig väckarklocka för miljörörelsen.

John F Kennedy, USA:s president, mördades i Dallas, Texas.