Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boork gjorde NIF till ett succélag

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Leif Boork, i dag bland annat känd som tränare för Sveriges damlandslag, började träna Nynäshamns IF hösten 1977. Det blev en braksuccé, med 18 spelade matcher i rad utan förlust under hösten. Laget vann så småningom kvalserien och tog sig till division 1.

Leif Boork var den 28-åriga ishockeytränaren som lyfte Nynäshamns IF ur division 2C, där laget nyligen hade hamnat. Tidigare var han tränare för Tibro IK, som spelade i division 1. Men trots att Boork hade blivit inkallad för att agera ”frälsare”, som NP uttryckte det år 1977, ville han inte kalla sig för Messias:

– Jag ska bara se till att klubben måste satsa på sina egna spelare eftersom NIF inte har råd att köpa nya, står det i intervjun som NP gjorde med Leif Boork i begynnelsen.

En etablerad division 1-spelare kostade 40 000-60 000 kronor på marknaden 1977.

– Vi kommer att satsa mycket på psykologi, hockey är en kampsport och kräver det. Sedan även en mer aggressiv spelstil, men inte oren aggressivitet. Det är våra spelare som ska bestämma spelet på plan, och föra det.

NIF låg i serieledning under hela hösten, räknade till 18 vinster på raken och vann till slut kvalserien, vilket innebar uppflyttning till division 1. Leif Boork fortsatte att träna laget fram till 1979.

Fler nyheter från 1977

Fylleribötern, som låg på 50 kronor, avskaffades. I stället för att hamna i polisarrest skulle man nu få institutionsvård.

Bostadskön i Nynäshamn låg på 212 sökande personer, en ökning med 22 stycken.

Den första kvinnliga polisen i Nynäs hette Inger Skoog. Av 15 000 poliser i landet, var 600 stycken kvinnor. Några år tidigare fick kvinnliga poliser inte bära uniform, ännu mindre patrullera på gatan.

Teikes Färghandel var först i Europa med ett nytt lucksystem som demonstrerade hur färgen skulle se ut på väggarna. Detta skulle göra det lättare för kunden att välja rätt färg.

Ett lodjur syntes till på Torö, och tog minst tio stycken rådjur.