Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra bygga ny förskola i Nicksta – men det hade kunnat bli mycket billigare

Vi kunde nyligen se hur planerna för att bygga en ny förskola på Nickstahöjden lyftes fram i NP. Så jag tänkte att vi skulle lägga fram lite fakta kring vad det egentligen innebär för skattebetalarna. Vi har redan konstaterat fakta, att vi har ett ålderstiget fastighetsbestånd där underhållet är eftersatt. Det har under lång tid blundats för den oundvikliga verkligheten att flera av dessa förskolor behöver bytas ut. Vi har även konstaterat att ett antal av förskolorna har fått evakueras på grund av mögelproblem. Flera gånger har man då tvingats flytta in i dyra tillfälliga lösningar som inte är optimala för verksamheten.

Det är därför jättebra att vi bygger en ny förskola på Nickstahöjden. Den kommer att vara modern, ha bra miljöklass, tillagningskök, och den kommer att vara ett lyft för personal och barn. Rent ekonomiskt är det en investering som håller, för även om avskrivningstiden är 40 år, kommer den att kunna hålla ännu längre med rätt underhåll.

Hade vi beställt den nya förskolan på fastigheten vid Humlegårdsskolan samtidigt, eller skrivit ett ramavtal, hade priset per förskola blivit flera miljoner lägre!

Men eftersom det saknas en långsiktig plan, beställer vi nu bara en förskola fast behoven är större. Hade vi beställt den nya förskolan på fastigheten vid Humlegårdsskolan samtidigt, eller skrivit ett ramavtal, hade priset per förskola blivit flera miljoner lägre! Detta beror på att det både finns skalfördelar, men också att bygget av en förskola inte lockar större byggföretag att lämna anbud. Det är svårt att beräkna exakt vad allt detta kostar extra, men det rör sig om mångmiljonbelopp. Enligt en beräkning cirka 4 miljoner extra för förskolorna på Nickstahöjden och Humlan.

Detta är alltså priset vi skattebetalare får betala för bristande politisk styrning och planering. Faktum är ju att en permanent förskola, som den på Nickstahöjden, har en årlig kostnad på cirka 1 miljon (trots fördyringen), medan tillfälliga baracklösningar som till exempel Rumba förskola som ligger intill, ofta har en årlig kostnad som överstiger det tredubbla!

Hur länge ska till exempel Rumba förskola stå kvar utan ny upphandling? Det finns i dagsläget inga tankar på att ersätta den med en permanent lösning. Nyligen togs ett ordförandebeslut om att upphandla fler baracker för att ersätta Hallängens förskola. Kostnaden per år för den etableringen är 3 700 000 kronor!

Det säger sig självt att den här typen av utebliven planering och brandsläckning innebär att stora summor skattemedel kastas i sjön.

Det säger sig självt att den här typen av utebliven planering och brandsläckning innebär att stora summor skattemedel kastas i sjön. De hade kunnat användas till fler händer i äldreomsorgen, mer personal i skolan och mer kommunal service.

Vi ville inte heller, som Sverigedemokraterna föreslog, bromsa byggnationen genom en återremiss, vilket enligt förvaltningen hade inneburit fördyringar och som dessutom hade försenat bygget med minst ett år. Det hade även varit ett slag i ansiktet på de som arbetar i förskolan i Nynäshamn, som har sett fram emot att få denna moderna förskola byggd. Det är inte heller ansvarsfull politik.

Vi ställer oss därför positiva till bygget av den permanenta förskolan, då alternativen är ännu sämre. Men med rätt planering hade vi kunnat spara minst 4 miljoner av våra gemensamma skattemedel.

Alliansen i Nynäshamn ser vikten av långsiktig planering, samarbete, och att man tar till vara personalens kompetens. Hade vi styrt kommunen hade vi tagit fram de långsiktiga planer som behövs, så att vi får maximal valuta för våra skattemedel. Politik gör skillnad.

Marcus Svinhufvud (M)

Gruppledare barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel