Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Buss från Nynäshamn till Södertälje avskaffas

Nynäshamn förlorar bussförbindelsen till Södertälje, om SL:s utförare Nobina får som man vill. I stället föreslås nynäspendlare byta till buss 783 mot Södertälje i Ösmo. Buss 862 mellan Ösmo och Gullmarsplan kan tas bort helt.

Annons

Nobina har skickat ut en remiss om förslag på förändringar i busstrafiken på Södertörn till berörda kommuner.

SL har framtida planer på att införa en stombusslinje mellan Nynäshamn och Södertälje – en så kallad blåbuss. Med det i åtanke föreslår Nobina att buss 783 mellan Nynäshamn och Södertälje i stället ska avgå från Ösmo.

Enligt Daniel Mohlin, marknads- och försäljningschef på Nobina, har SL regler som säger att stomlinjer inte får gå parallellt med varandra. Pendeltåget är en sådan stomlinje.

Stomlinjen till Södertälje har varit på tal sedan 2013, vet du när den kommer?

– Det ligger lite utanför vår makt att bestämma. Landstinget har flera stombusslinjer på gång. Jag vet att det är några som ligger lite före i planeringen. Det är svårt att veta, men det kan röra sig om några år, säger Daniel Mohlin.

Hur kommer det sig att ni vill föregripa den utvecklingen?

– Dels för att det är en utveckling som vi vet kommer och då är det lika bra att påbörja den. Dels för att det går andra parallella linjer mellan Ösmo och Nynäshamn, som pendeltåget och buss 858. Det är också en plan att vi vill utveckla buss 858 till mer av en lokalbuss mellan Nynäshamn, Ösmo och Sorunda medan buss 783 blir mer regional.

Förutom att nynäshamnare måste byta till 783:an i Ösmo skulle omläggningen även innebära att boende i nordvästra Sorunda förlorar sin direktlinje till Nynäshamn.

Bussarna 883 och 884, som går en gång om dagen från Sandhamn respektive Grödby till Muskö örlogsbas föreslås läggas ned på grund av bristande intresse. I stället får buss 858 mellan Sandhamn och Grödby en extra avgång.

Två avgångar på linje 852 från Nynäshamn mot Torö, som tillkom vintern 2014, föreslås tas bort av samma anledning. Linje 848 förlorar en avgång.

Pendlarbussen 862 från Ösmo, med en avgång per dag, vill Nobina slopa. Runt 20 personer sägs beröras.

– Ja, den går halvfull ungefär. Eftersom den går parallellt med pendeltåget till Stockholm är det ingen jättefråga för oss.

Hur resonerar ni allmänt kring vad som är tillräckligt antal resande?

– Kollektivtrafiken bygger på att det är många som vill åka tillsammans. Om det inte är det så är det inte värt att resa kollektivt. Det är mycket mer attraktivt att ta pendeltåget.

– På exempelvis buss 852 mot Torö har det bara varit enstaka resenärer, då blir det extra tydligt, säger Daniel Mohlin.

Ändringarna föreslås träda i kraft i augusti 2016.