Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Camping kan bli asylboende i höst

Nickstabadets camping har ansökt om att bli tillfälligt asylboende. Om campingen uppfyller Migrationsverkets krav för asylboenden, får Nickstabadet möjlighet att ta emot 51 asylsökande. Men planen kommer oavsett inte att genomföras förrän efter högsäsong.

Nordic Camping och resort har lämnat anbud på att få öppna ett tillfälligt asylboende på Nickstabadets camping. Bristen på asylboenden gör att Migrationsverket är positivt inställda till idén.

Men innan Nickstabadets camping får grönt ljus, måste en besiktning göras. Alla asylboenden måste uppfylla Migrationsverkets specifika krav, så som tillgång till kommunikation och mat.

Besiktningen kommer däremot inte att göras i vår eller sommar, berättar Nordic Campings vd, Tom Sibirzeff, för NP.

– Campingen prioriterar gästernas bokningar under högsäsong, säger han.

Om campingen godkänns, kommer den att rymma 51 asylsökande. I Migrationsverkets senaste prognos, som publicerades den 3 februari, antas 90 000 personer söka asyl i Sverige i år.

Pierre Kararzian på Migrationsverket säger att lägenheter med självhushåll egentligen är det bästa boendet för asylsökande.

– Eftersom det inte finns lägenheter för alla som söker sig från oroliga ställen i världen, måste man upphandla tillfälliga boenden som dessa.

Socialförvaltningens flyktingsamordnare, Anna Rundberg, berättar att det är kommunens ansvar att erbjuda barnen skolundervisning. Därför vill även kommunen vara med i samtalet kring de praktiska detaljerna med det tänkta asylboendet.

– Vi måste veta vilken målgrupp som kommer, om det är barnfamiljer eller inte. Det är jätteviktigt att barnen får undervisning.