Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalai lama var på besök i Nynäshamn

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Nynäshamns kommun fick ta emot ett prominent besök den 22 maj 1996. Dalai lama kom hit för att träffa ungdomar.

Annons

– Ni är framtidens nyckelpersoner. Det är ni som ska se till att nästa århundrade blir bättre än det här.

Så sade Dalai lama när han höll ett tal i ishallen på Kvarnängens IP i Nynäshamn. Den tibetanska buddhismens högste religiösa ledare riktade sina ord till kommunens gymnasieelever. En intresserad allmänhet fick dock också komma och lyssna.

1996 firade Nynäshamn 50 år som stad. Till jubileumsåret ville kommunen bjuda in en god förebild och förgrundsgestalt.

I samband med ett besök i Trondheim fick Nynäshamns kommundirektör Anders Byström träffa Dalai lama. Till kommundirektörens stora förvåning kunde laman på stående fot tacka ja till en inbjudan.

Under besöket i Nynäshamn bjöds Dalai lama också på en båttur i skärgården. Han framträdde dessutom på Stadshusplatsen, där han höll ett kortare tal och som en fredsgest släppte ut duvor.

Många insatser krävs för att skapa fred, sade Dalai lama.

– Skrota kärnvapen, förbjud trampminor och stärk FN är några exempel.

– Förmågan att praktisera medkänsla med alla människor på jorden går att öva in.

Fler nyheter från 1996

Kälkhockey-VM hölls i Nynäshamn. Rent sportsligt var arrangemanget lyckat men ekonomiskt blev det en storförlust. Eftersom kommunen hade gått i borgen för mästerskapet kom det att kosta invånarna uppemot två miljoner kronor.

Nynäshamnsbostäder var i ekonomisk kris. I augusti 1996 fanns hela 379 tomma lägenheter i bolagets bestånd. I dag däremot är kötiden lång för den som vill flytta in i någon av det kommunala bostadsbolagets fastigheter.

Färjelinjen från Nynäshamn till S:t Petersburg och Kiel, som hade startats några år tidigare, lades ned då rederiet Baltic Line gick i konkurs.

Bygget av en buddhistisk fredspagod vid Alhagen startade. Bakom projektet stod en orden som i Sverige endast hade en medlem. Pagoden färdigställdes aldrig, men på platsen finns en bönepåle kvar som minne.

Göran Persson (S) blev Sveriges nya statsminister, efter Ingvar Carlsson (S). Bill Clinton omvaldes till USA:s president och Boris Jeltsin blev på nytt vald till president i Ryssland.

Galna ko-sjukan, BSE, uppmärksammades stort. Forskare bevisade att sjukdomen kunde spridas till människor genom konsumtion av kött. Detta ledde till att konsumtionen av nötkött minskade, framför allt sådan där köttmjöl hade använts i djurfodret.