Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

“Dalarölotsar” – en skrift om en 400-årig epok

Gösta Maijgren berättade om sin bok "Dalarölotsar" i Västerhaninge bibliotek.

Anmäl text- och faktafel

På Västerhaninge bibliotek kunde man den 5 november höra Gösta Maijgren berätta om sin bok “Dalarölotsar”. En faktaspäckad och ganska nyutkommen maritim skrift på 122 sidor med massor av fakta om lotsverksamheten i Dalarö. Sjöolyckor och andra havsrelaterade händelser är medtagna i skriften.

Hans arbete med skriften har pågått i fyra år, men så har det också blivit en bra genomlysning av den verksamhet som pågick i nästan 400 år.

Det var 1636 som den första sjötullen infördes vid Dalarö och det var först 1984 som Dalarö upphörde att vara lotsplats. Förr i världen var det ju så, att det fanns mycket få vägar i vårt land. Stockholm var redan då ett centrum för import/export i denna del av landet och då var sjöfart enda alternativet. Infartsleden till storstaden gick via Dalarö (den så kallade Dalaröleden), som trafikerades flitigt och många lotsar behövdes. Under ett hundratal år – fram till 1830 – var Dalarö utan jämförelse landets största och viktigaste lotsplats.

Gösta Maijgren har i sin skrift tagit med en mängd – av mästerlotsen Kurt Sjöbloms – nedtecknade berättelser om lotsningar han utfört. Sjöblom utförde under sitt yrkesliv mer än 5 300 lotsningar. Detaljrikt beskrev han i dagboksform sina intryck av fartyg, personer han träffade ombord och händelser med mera. Föredragshållaren visade utdrag ur dagböckerna som verkligen visade, att lotsyrket kunde vara mycket farligt. Att i hårt väder borda ett lotssökande fartyg från en lotskutter, eller givetvis i samma situation efter uträttad lotsning, kan vara en sinekur med livet som insats.

Föredraget var ett arrangemang anordnat av biblioteket i samarbete med ABF och med ljusbilder visade Gösta delar ur skriftens innehåll. Det skall redan här sägas att skrivaren av dess rader inte själv läst boken. Men det som visades gav ett starkt intryck av, att här har författaren verkligen inhämtat fakta av rang.

Vid föredragets början berättade han om sig själv och där framkom att han sedan mitten av 1940-talet började besöka Dalarö. Släkt fanns där och sedan blev han fastboende från 1954. Sjön och fartyg har alltid varit intressant för Gösta Maijgren.

Max Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel