Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig insyn i beslut om Handens närsjukhus

Att det inte blir något nytt närsjukhus i Handen är klart. Men trots att beslutet togs i landstingsfullmäktige redan i juni är den utredning som Alliansen utlovade i en avsiktsförklaring inte offentlig.

Planerna på att bygga ett nytt sjukhus i Handen har lagts ned. Det berättade NP den 6 november.

I juni 2013 undertecknade det dåvarande kommunalrådet i Haninge, Martina Mossberg (M), och finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) en avsiktsförklaring. Man avsåg att utreda hur de föråldrade lokalerna i Handens sjukhus ska åtgärdas.

Avsiktsförklaringen utlovade att utreda huruvida renovering eller nybyggnation är den bästa lösningen, men man lovade inte att bygga ett nytt sjukhus. I pressuttalanden i samband med avsiktsförklaringen lät det dock annorlunda och man talade om att ”bygga helt nya och moderna lokaler”.

Målet var att ha ett förslag klart till våren 2014. I Alliansens budget för 2016, som antogs i juni 2015, berörs frågan om sjukhuset i Handen endast med orden ”endast mindre myndighetsåtgärder och ”förstärkt underhåll”. Detta trots att landstingsstyrelsen 2014 fattade ett ”utredningsbeslut avseende nytt sjukhus i Haninge till en total utredningskostnad om maximalt 1 000 000 kronor”.

När NP nästan ett halvår senare, då frågan åter aktualiserats, begär att få läsa utredningen får vi svaret att den inte är offentlig, eftersom utredningen av Handens sjukhus nu är en del av en större pågående utredning av närsjukhusen i länet.

Hur kunde beslutet tas på basis av en utredning som inte är offentlig?

– De slutsatser som man har kommit fram till under utredningens gång har presenterats för den övergripande styrgruppen för strategiska vårdinvesteringar den 3 februari 2015. Landstingsdirektören har därefter i sitt planeringsunderlag för budget 2016 föreslagit att Handens sjukhus ska rustas upp. Det blev också landstingsfullmäktiges beslut den 16-17 juni, svarar Paul Lindquist (M) i ett mejl.

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) anser att beslutet om närsjukhusets framtid inte har genomgått en korrekt politisk behandling i och med att frågan avgjordes med några rader i Alliansens budget för 2016.

– Det är mycket anmärkningsvärt att medier inte kan få titta på utredningen som ligger till grund för beslutet, och att vi folkvalda inte har haft möjlighet att vara med och fatta beslut. Det är ett orimligt beteende, säger Erika Ullberg (S).

Nu i november skrev Socialdemokraterna till landstingsstyrelsen och begärde att få se en kalkyl på kostnaderna för att bygga nytt jämfört med att renovera.

Även kommunalrådet i Haninge, Meeri Wasberg (S), har skrivit till (M) i landstinget och förklarat att man inte är nöjd med ”en mycket blygsam renovering bestående av några stambyten, fler brandlarm samt att förlänga dispensen för att PCB-sanera fastigheten”.