Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför säger Moderaterna nej till en ny stad i Segersäng

Moderaterna säger nej till "Isestaden" och ja till en varsam utveckling skriver oppositionsrådet Harry Bouveng (M).

Med tanke på den fart bostadsbyggandet hittills haft i Nynäshamns kommun, är det inte utan att man lyfter lite på ögonbrynen när man ser och lyssnar till Patrik Isestad (S) när han talar sig varm för en ny stad i Segersäng. Visst kan det vara en fascinerande tanke att bygga stad, där det i dag är en mer småskalig bebyggelse med lite av bullerbykänsla, men å andra sidan, är det verkligen det som efterfrågas?

Har man till exempel frågat de som bor i dagens Segersäng? Verkar det troligt att de har flyttat dit för att hamna i en stad?

Det kan visserligen erkännas att tanken kittlar fantasin. Vilka möjligheter! När hände detta egentligen senast? När man lyssnar på Isestad så får man en känsla av att här är det bara att sätta spaden i jorden och vips så är staden är klar! Pendeltågsstation finns redan, så den detaljen är fixad för en hållbar framtid.

Men riktigt så enkelt är det faktiskt inte och det av många olika skäl. Har man till exempel frågat de som bor i dagens Segersäng? Verkar det troligt att de har flyttat dit för att hamna i en stad? Är det någon som har funderat på hur staden kommer att gestalta sig? Det nya Segersäng (eller om man vill ”Isestaden”) ska rymma kanske 10 000 stycken bostäder. Som en liten jämförelse så är det ungefär 11 000 bostäder i Hammarby sjöstad.

Isestad vill dessutom att det ska byggas jämlikt och feministisk. Han vill bygga ”en stad som bryter upp klassamhället och skillnaderna mellan kvinna och man”. Förutom att det i mina öron låter en smula ”flummigt” och obegripligt och man får väl hoppas att ett förtydligande på den punkten kommer längre fram.

I dag känns ”Isestaden” mer som ett nytt Hallunda eller Rinkeby och om dessa finns det ju synpunkter.

I dag känns ”Isestaden” mer som ett nytt Hallunda eller Rinkeby och om dessa finns det ju synpunkter. Vad tycker Nynäshamns miljöpartister, när till exempel Naturskyddsföreningen helst inte vill bygga något alls i området och där byggsakkunniga menar att mycket av den tilltänkta byggplatsen utgörs av ”bottenlös” sankmark?

Vad händer med den stad vi redan har? Ökar attraktiviteten i dagens Nynäshamn av att man bygger en lika stor stad på gränsen till Haninge, där det också är tal om en liknande stad med ytterligare 10 000 bostäder. Hur går det för Nynäshamns butiker och övriga näringsliv? Frågetecknen är egentligen oändliga.

När Haninge var i färd med att sätta spaden i jorden i Vegastaden (4 000 bostäder) beställde man tillsammans med landstinget och ett par andra kommuner, en studie om bland annat vilka effekter en förtätning av det nuvarande Haninge skulle medföra.

Studien som utfördes av bostadsforskaren Alexander Ståhle konstaterade att befolkningen i Haninges centrala stadsdel Handen nära nog skulle kunna dubbleras från dagens 10 000 invånare samtidigt som den upplevda stadskvalitén skulle öka genom att staden tillfördes mer liv, rörelse och ekonomisk bärkraft för fler verksamheter. Därtill skulle arkitekturen kompletteras med nya årsringar och därmed skapa också en estetiskt visuell dynamik.

Samma sak torde gälla för dagens Nynäshamn och man skulle då kunna tillföra nära nog, ett tillräckligt antal bostäder i och kring befintlig stad utan att behöva göra något alls ute i Segersängs skogar.

Även övriga kommundelar kan tillföras ytterligare bebyggelse med en småskalig exploatering och där ingår Segersäng där man kan fortsätta att utveckla, men i ungefär den skala man börjat med.

Vi moderater står fast vid att vi vill utveckla den stad vi redan har, gärna med den så kallade UCR-planen som grund. Det innebär bland annat en utveckling av vårt gästhamnsområde inklusive en bättre koppling till centrum. Här ingår även en koppling mellan staden och Ösmo som också är ett utvecklingsområde där det kan tillföras många nya bostäder av varierad storlek och upplåtelseform.

Även övriga kommundelar kan tillföras ytterligare bebyggelse med en småskalig exploatering och där ingår Segersäng där man kan fortsätta att utveckla, men i ungefär den skala man börjat med.

Vi moderater säger alltså i det här läget, nej till den nya ”Isestaden” och ja till en varsam utveckling av vårt gemensamma Nynäshamn, som är i behov av ett nytt styre.

Harry Bouveng (M), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel