Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De blå pendeltågen började gå till Nynäshamn

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Hösten 1973 började nya pendeltåg att rulla från Nynäshamn till Stockholm. I väntan på att järnvägen skulle rustas upp gick ersättningsbussar.

Annons

Den 1 oktober 1973 avgick det första pendeltåget från Nynäshamn. De gamla tåg som trafikerade Nynäsbanan hade tagits ur drift i juni samma år och under några månader därefter gick ersättningsbussar till Jordbro.

De blå pendeltåg som resenärerna fick stiga på var av samma slag som SL sedan 1968 körde från Södertälje till Stockholm samt Kungsängen eller Märsta.

De sista tågen av den modellen, X1, fortsatte att användas ända fram till i april 2011. Ett av dem finns bevarat på Nynäshamns Järnvägsmuseum.

För resenärerna var det inte enbart tågen i sig som var nya. De fick också vänja sig vid att göra ett byte i Västerhaninge, för vidare färd mot Stockholm. En av orsakerna var att stationerna söder om Västerhaninge var kortare och att man därför endast kunde köra med fyra vagnar.

Tågen gjorde inte heller lika många stopp som tidigare. Detta eftersom stationerna Vega och Drevviken lades ned 1973.

I samband med omläggningen höll SL ett informationsmöte i Nynäshamn. En av de saker som åhörarna undrade över var varför pendeltågen inte hade några toaletter.

– När dessa pendeltåg började tillverkas i mitten på sextiotalet var det inte tekniskt möjligt att lösa avfallsfrågan, svarade SL:s biträdande trafikdirektör Conny Adebäck.

Fler nyheter från 1973

Länsstyrelsens länsskolenämnd beslutade att Torö skola skulle läggas ned, eftersom elevunderlaget ansågs vara för litet. Nämnden menade att skolan ”inte kan uppfylla de krav som grundskolans läroplan innebär i fråga om social fostran”. Ösmo kommun och föräldrar på Torö vände sig till regeringen för att protestera. Efter en tid ändrades beslutet. Torö skola blev kvar ända till 2011.

En ny vägbro i Älgviken öppnades. Men Älgviken förlorade sin matvaruaffär, som stängdes på grund av bristande lönsamhet. Några år tidigare, 1967, hade pendeltågsstationen också lagts ned.

Nynäshamns kommuns nya ”förvaltningsbyggnad” på Stadshusplatsen i Nynäshamn stod klar. Det var den byggnad i brunt tegel intill Folkets Hus, som kommun-anställda i dag kallar för ”B-huset”.

Barnens Dag i Nynäshamn bytte namn till Kuliaden, på grund av en fejd med Barnens Dags Riksförbund. Gruppen Malta med Claes af Geijerstam och Göran Fristorp – som tidigare samma år hade vunnit Melodifestivalen – kom och spelade.

Centerpartiet blev ny ägare till NP, då Armas Morby sålde sin lokaltidningskoncern. Några månader efter att affären blev klar gjorde (C)-ledaren Thorbjörn Fälldin ett besök på NP.

Ove Bergh ersatte Folke Kihl som chefredaktör för NP.

Kung Gustaf VI Adolf avled den 30 september, vid 90 års ålder. Eftersom hans son Gustaf Adolf hade dött redan 1947 fick kungens 27-årige sonson ta över tronen, som Carl XVI Gustaf.