Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Alliansen använder teknokratiska knep för att gynna nyanlända"

Sverigedemokraterna Emilia Persson och Johan Wolf skriver i en insändare att de anser att de styrande partierna i Nynäshamns kommun agerar på ett sätt som innebär att nyanlända får förtur till bostäder.

Anmäl text- och faktafel

Tack för repliken (20/9) Antonella Pirrone (KD). I sak har du rätt, de nyanlända går bokstavligen inte före i den ordinarie bostadskön, men faktum är att genom teknokratiska knep får nyanlända tillgång till boende före andra.

Bostäder införskaffas till nyanlända innan de når bostadskön genom en egen bostadsförmedling inom socialförvaltningen, den så kallade boendegruppen som ursprungligen var till för att förmedla sociala kontrakt, kort och gott träningslägenheter för exempelvis psykiskt sjuka eller före detta missbrukare. Det är bostadsbrist i kommunen där väntetiden för en hyreslägenhet är lång. Det är inte rimligt att en del behöver vänta på en bostad i flera år och samtidigt riskera hemlöshet medan andra erbjuds lägenhet direkt.

Du nämner att sociala kontrakt och korttidskontrakt skulle vara samma sak, ändå har man tagit fram i dokumentet en egen punkt för nyanlända och anhöriginvandrares rättigheter till hjälp för korttidskontrakt. Orsaken till korttidskontrakt sägs vara för att undvika akut hemlöshet, men vore det inte mer lämpligt att i så fall inkludera alla personer som riskerar akut hemlöshet? Ska inte likabehandlingsprincipen gälla här? Att boende enbart erbjuds nyanlända, förutom de viktiga sociala kontrakt som boendeformen ursprungligen är avsedda för, är inte bara orättvist, det är att ställa grupper mot varandra. Det finns fler grupper som kan drabbas av akut hemlöshet än nyanlända.

Genom teknokratiska knep har man alltså lyckats komma runt systemet och därmed låta nyanlända och anhöriginvandrare i praktiken gå före. Ett andrahandskontrakt skulle säkerligen uppskattas av alla som riskerar hemlöshet.

Slutligen, det är intressant att du anser att det är viktigt att behålla de nyanlända som anvisas till kommunen. Exakta kostnader för flyktingar och nyanlända redovisas inte och faktum är att flera kommuner rapporterar att de fått ökade kostnader just p.g.a. nyanlända. Även om boendekostnaderna för flyktingar tillfälligt minskat i Nynäshamn är risken stor att de generella kostnaderna för nyanlända i längden kommer att skena iväg av andra anledningar, såsom arbetslöshet och därmed ett behov av försörjningsstöd. Med ökade kostnader riskerar kommunen att behöva göra besparingar i välfärden. Vi har råd med det kan man tycka, men låt besparingarna inte drabba äldre och andra tysta grupper då det också är att ställa grupper mot varandra. Vi måste se upp med de kommande kostnaderna som en stor inflyttning av nyanlända visat sig kunna ge om vi ska klara av en fungerande välfärd för alla.

Emilia Persson (SD), gruppledare

Johan Wolf (SD), ledamot i socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel