Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Alliansen har skrotat sommarjobbsgarantin – men nu kan den räddas med statliga pengar"

Oppositionsrådet Patrik Isestad (S) skriver i en debattartikel att Nynäshamns kommun borde ta emot extrapengar från staten för att kunna ordna sommarjobb till fler ungdomar.

Ett av de första besluten Alliansen i Nynäshamn fattade när de kom till makten hösten 2018, var att skrota sommarjobbsgarantin. Nu tillför regeringen 500 000 kronor till Nynäshamn för att rädda sommarjobben.

2017 var det tioårsjubileum för sommarjobbgarantin, vilket var unikt när det startade. Nynäshamn kommun var då ensamma om att garantera ungdomar i fyra årskullar sommarjobb. Nynäshamn har under åren ofta nämnts som föregångare och många har sneglat på Nynäshamn när de har tagit fram egna sommarjobbsatsningar.

Under en sällan skådad arbetsmarknadskris med covid-19 restriktioner ser vi arbetslösheten växa lavinartat. Då behöver samhället kliva fram och erbjuda ungdomar möjlighet till arbete och en första arbetslivserfarenhet. Syftet med sommarjobbsgarantin är och har varit att ungdomarna får kunskap om villkoren i arbetslivet och att ansökningsförfarandet är så verklighetstroget som möjligt. Det ger dem värdefull introduktion i arbetslivet. Sommarjobbsgarantin har erbjudit över 6 500 ungdomar ett jobb genom åren.

Detta har nu Alliansen ändrat och erbjudande om sommarjobbsgaranti ges inte till alla utan endast de som är 16 och 17 år. De övriga ungdomarna hänvisas till lotten om det skulle bli några smulor över.

Den tidigare socialdemokratiska sommarjobbsgarantin byggde på att alla ungdomar mellan 16 och 18 år erbjöds sommarjobb om de kunde uppfylla ett antal krav: de skulle vara skrivna i kommunen, delta på ett obligatoriskt gruppmöte om rättigheter och skyldigheter i arbetslivet samt skriva ett personligt brev som sedan överlämnas till arbetsplatsen för att den ska kunna förbereda arbetet på bästa sätt.

Regeringen har satsat 180 miljoner kronor under 2020 för att stärka kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för ungdomar. För Nynäshamns del innebär det ett tillskott med 500 000 kronor. Syftet från regeringen är att förbättra ungdomarnas framtida möjlighet till inträde på arbetsmarknaden och att bidra till sysselsättning. Ungdomar som annars har svårt att hitta sommarjobb eller sysselsättning på egen hand ska prioriteras. Arbetsförmedlingen ska fördela medlen till kommunerna med kravet att detta inte inverkar på tillkomsten av redan planerade sommarjobb.

Regeringen har nu skjutit till de medel som Alliansstyret i kommunen tidigare nedmonterade. Därför anser vi socialdemokrater att kommunstyrelsen vid sitt sammanträde den 19 maj skall fatta beslut om att alla skall omfattas av sommarjobbsgarantin på samma sätt som tidigare. Ett sådant beslut borde Alliansen ha råd med då "det inte kostar något", som ”knallen” sa.

Patrik Isestad (S), kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel