Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Alliansen klarar inte av att styra – budgetförslaget innehåller ovanligt många konstigheter"

Socialdemokraterna Roland Junerud, Janice Boije och Christer Dahl riktar i en debattartikel kritik mot den borgerliga alliansens förslag till kommunal budget för 2021.

Att skicka en budget på återremiss är otroligt ovanligt i kommunstyrelsen och det betyder att något är märkligt – ja, helt fel. Om hela oppositionen begär återremiss så måste det även ses som att alliansen inte klarar av att styra.

När budgeten även handlar om en organisationsförändring ska detta vara en punkt för sig och inte blandas in i en budget. Att eliminera kultur-och fritidsnämnden som brukar ha en budget på dryga 50 miljoner och som handhar all kultur och fritid speciellt ungdomars fritid som i dessa coronatider är viktigare än någonsin.

Vi menar att nu måste vi rädda våra ungdomar, de behöver sysselsättning för att inte falla ner i negativa rörelser. Under samma nämnd ligger idrottsanläggningar, fritidsgårdar, bibliotek och kultur- och föreningsstöd med andra ord de viktiga funktionerna som hör till samhällets välfärd för främst barn och ungdomar.

Att kultur- och fritidsnämnden föreslås försvinna är en moderat åsikt eftersom den nämnden inte är lagstadgad, så långt är vi med, men fundera på konsekvenserna!

Vidare fanns i budgetförslaget inlagd en ny näringslivsnämnd – ja, det är bra. Vi behöver satsa på näringslivet men är den lagstadgad? Nej!

Att minska ledamöterna i nämnderna från 11 till 9 ledamöter är också märkligt att skriva in i en budget. Vilka partier kommer då inte att finnas med i nämnderna? Resultatet skulle bli en försvagad demokrati i vår kommun.

Att vi har beslutat att budgeten ska tas i juni är sant, men nu är det verkligen ett speciellt år vi lever i, en kris, en pandemi har drabbat hela världen och det har fått många kommuner att flytta fram budgeten till hösten på grund av ovissheten vad kommunerna får från staten och vad kommunernas utgifter blir och har blivit.

Vad vi saknar är också en målbild varför man bakar in organisationsförändringar i budgeten och vad kommunen vinner på dessa förändringar, samtidigt saknar vi en konsekvensanalys vad dessa förändringar innebär. Det finns så många frågetecken som inte är besvarade.

Ett annat frågetecken är varför Harry Bouveng vill att skattebetalarna i Nynäshamn skall betala 30 öre mera i skatt när han inte vill betala skatt själv.

Om ett budgetförslag läggs i kommunstyrelsen som är ett beredningsorgan för kommunfullmäktige och som sedan skall vidare för beslut till KF – en budget som är behäftat med så många frågetecken och oklarheter är det inte konstigt att oppositionen ogillar förslaget och förpassar det tillbaka i en återremiss. Att Bouveng ville motsätta sig en återremiss och ajournerade mötet två gånger på KS är obegripligt!

I kommunallagen står det angående bordläggning och återremiss: "Ett ärende ska bordläggas eller återremitteras, om det begärs av minst en tredjedel av de närvarande ledamöterna". I kommunallagen står det också att beslut avgörs med acklamation, vilket innebär att ärendet får anses vara avgjort enhälligt.

Kommunstyrelsens ordförande borde nu granskas och det borde övervägas om förtroendet är förbrukat med tanke på bland annat den undermåliga styrningen, de uppseendeväckande många ordförandebesluten och privata affärer med tveksam skatteplanering.

Vår finansminister Magdalena Andersson levererar starka kritiska uttalanden om de svenskar som smugit med sina pengar i Pannamahärvan. Det är en finansministers uppgift att stå upp för en hög skattemoral, vilket även måste gälla för kommunstyrelsens ordförande. Detta moraliska förfall som många med Harry Bouveng pysslat med ska bekämpas med alla till buds stående medel säger finansministern. Det är så vi bygger samhällssolidaritet.

Vi håller naturligtvis med. Frågan är om Bouveng kan hålla sig kvar på sin post då han är en moraliskt svårt skadeskjuten politisk ledare, som blir en stor belastning för alliansen och inte minst för sitt eget parti. Man undrar samtidigt vad de övriga allianspartierna C, L och KD har för moraliska krav på sin ledare, om de tycker att det är helt i sin ordning med dessa klavertramp. Det är väldigt tyst i leden nu, alla trippar på tå och hoppas att stormen skall blåsa över.

Roland Junerud (S)

Janice Boije (S)

Christer Dahl (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel