Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Alliansen släpper kontrollen och därmed de politiska besluten"

Roland Junerud (S), ledamot i socialnämnden, kritiserar i en debattartikel Nynäshamns kommuns beslut att inte lägre servera lunch på Balder.

Anmäl text- och faktafel

Vi ser nu gång på gång att alliansen inte har förmågan att styra verksamheten i Nynäshamns kommun.

Demokrati är ett ord som handlar om att folket styr genom politiska val, där politiker får röster och ett förtroende att styra och föra samhällsbyggandet vidare i en kommun. Klarar man inte att styra genom politiska beslut så delegerar man besluten till tjänstemännen med en delegationsordning eller låt-gå-anda. Vi har nu sett att detta händer gång på gång med alliansens minoritetsstyre. Vi ser detta på många områden, ett exempel där jag som förtroendevald har insyn är inom de sociala frågorna.

Några uttalanden från socialnämndens ordförande Antonella Pirrone. Hon beskriver politiskt att vi skall satsa på de äldre med gemensamma måltider, skaffa en måltidsvän, förvaltningen betalar lunchen och skapa mötesplatser för äldre för att undvika ensamhet. I SVT Stockholm (den 26 nov) beskriver äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) hur farlig social isolering är. Vi måste skapa förutsättningar för att äldre ska komma in i social gemenskap och beskriver hur viktiga måltiderna är. Detta säger han med anledning av att förhindra ofrivillig ensamhet.

Vi hade en tid när Balder serverade lunch genom Micke Salminen. I dag löser förvaltningen lunchmåltider med att servera lunch från Rosengården, mycket populärt och trevligt då de boende får träffas och umgås i Balders samlingslokal och äta sin beställda lunch.

Vi kan nu läsa ett brev från förvaltningschefen att detta skall upphöra från och med den 1 januari 2020. Det är ett rent tjänstemannabeslut. Det innebär att du som äldre och har behov av hjälp med måltider kan ansöka om hjälp hos kommunens biståndshandläggare, vilket medför att du får sitta själv i din lägenhet och äta din lunch, alltså ingen gemenskap.

Politiken har inte varit med och fattat detta beslut. Beslutet kommer samma dag som vi har haft socialnämnd, ingen diskussion om detta beslut förekom. Oppositionen har gång på gång påpekat, att om man skall spara pengar på förvaltningen så skall detta upp i nämnden för beslut. Det skall komma förslag på besparingar säger förvaltningschefen. Hur kan detta då ske?

Socialnämnden har idag en kostnadsökning utöver budget på individ och familjeomsorg med knappt 30 miljoner fram till oktober. Samtidigt skall det sparas 40 till 50 miljoner på hela kommunen nästa budgetår. Jag förstår att tjänstemännen försöker hålla budget på alla sätt men prioriteringen av vad man skall spara på, måste beslutas och ske genom politiken. I dag styr inte politiken socialförvaltningens verksamhet. Delegering av politiska beslut till tjänstemännen har drastiskt ökat och politiken står och tittar på vad tjänstemännen fattar för beslut. När budget togs i fullmäktige fick vi inga svar på frågan vad det skulle sparas pengar på, nu börjar det utkristalliseras vad besparingarna går ut på. Ingen bra utveckling för demokratin, inte heller för de äldre.

Roland Junerud (S), gruppledare för S i socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel