Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Ankaraktörer är inte hjälpsamma – de vill tjäna pengar"

Göran Bergander (S) skriver i ett debattsvar om risker med att överlämna kommunal samhällsplanering till så kallade ankaraktörer.

Genmäle till debattartikel från Harry Bouveng och Daniel Adborn.

Efter att ha läst ert svar på Monica Andersson och min debattartikel i NP, samt det tjänsteutlåtande som kommunstyrelse förvaltningen upprättat i frågan, så uppstår ett antal nya frågor som behöver förklaras.

Efter att ha varit verksam i mer än 30 år i bygg- och fastighetsbranschen, varav många som företagsledare undrar jag hur det skall gå till att få marknadens aktörer att hjälpa kommunen med planläggningen i kommunen utan att få något tillbaka. Ett företags viktigaste uppgift är att tjäna pengar på sin verksamhet, inte att ”hjälpa” kommuner som inte har egen kompetens eller resurser för att bedriva sin samhällsplanering.

Det stämmer som ni säger att kommunen ansvarar för planprocessen, att då genom civilrättsliga avtal överlåta delar av den till ett företag kan inte vara den optimala lösningen

Behöver kommunen förstärka sin organisation med adekvat kompetens eller fler resurser så är det en mycket bättre lösning att anlita erfarna och neutrala Konsulter, Arkitekter och Samhällsplanerare, som genom att de arbetar med uppdrag i många kommuner har denna kompetens och erfarenhet.

Sedan i vintras så driver Socialdemokraterna i Ösmo en dialog med invånarna och föreningslivet i Ösmo. Där har det framkommit vilka frågor som Ösmoborna sätter främst när kommundelen skall växa.

Den absolut viktigaste frågan är att ett nytt äldrecenter byggs centralt i Ösmo. Därför har vi Socialdemokrater förslagit att det redan igångsatta arbetet med detaljplan för området runt ICA och fram till Maria Barkmans väg, delas upp så att arbetet med Äldrecentret kan prioriteras.

Det här visar varför kommunen måste ha en handlingsfrihet och ha egna resurser som lämpar sig för uppgiften, alternativt kan man anlita arkitekter och andra konsulter med erfarenheter av just detta.

Invånarna efterfrågar också att det byggs bostäder i låg och mänsklig skala när den nya bebyggelsen planeras. Att planera för kommunens utveckling är något som är de förtroendevalda politikernas uppgift tillsammans med medborgarna, och inget som skall ske i slutna rum där processen låses i avtal.

Göran Bergander (S), gruppledare i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel