Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Anlita kommunala ordningsvakter"

Clarence Eneroth och Linnea Johansson i Kristdemokraternas Ungdomsförbund i Nynäshamn skriver i en debattartikel om behovet av kommunala ordningsvakter.

Otryggheten blir allt mer utbredd i Nynäshamn. Under 2020 har allt fler blivit rånade och misshandlade. Till den grad att de flesta av oss idag känner någon som blivit utsatt. Tyvärr är detta en samhällsutveckling som nu inte bara drabbar Sverige generellt utan även Nynäshamn specifikt. Vi i KDU Nynäshamn vill att det vidtas åtgärder för att komma till bukt med den eskalerande otryggheten.

Den socialdemokratiska regeringen har misslyckats totalt med att under sina år vid makten stärka polisväsendet. Detta drabbar nu de vanliga medborgarna. Unga som gamla begränsar idag sin vardag allt mer, på grund av att rån och överfall blir allt vanligare. Nynäshamns kommun måste agera nu om vi ska kunna känna oss trygga på våra egna gator igen.

Vårt förslag på ett första steg mot att återställa tryggheten skulle vara att anlita kommunala ordningsvakter. Kommunala ordningsvakter ökar på flera sätt tryggheten, främst genom sin närvaro. Detta kan handla om närvaro vid pendeltågsstationerna, centrum eller genom patrull i kommunen. På så sätt kan ordningsvakter bidra till polisens arbete genom att störa ut kriminell aktivitet. Man är mindre benägen att begå brott om man vet att det får påföljder, det gör man inte idag.

Men är det effektivt? Svaret på denna fråga är ja! Kollar vi på Järfälla kommun kan vi se att de har haft mycket goda resultat efter deras satsning på kommunala ordningsvakter, och de är inte ensamma.

Givetvis är detta inte en lösning på alla kommunens trygghetsproblem. Men det skulle vara ett välbehövligt krafttag mot otryggheten. Regeringen klarar inte av uppgiften att säkra vår trygghet. Då måste vi som kommun ta vårt ansvar. Ingen ska behöva känna sig otrygg när man tar en promenad hem från pendeln på kvällen. Kommunala ordningsvakter är ett viktigt steg för att göra vår kommun trygg igen.

Clarence Eneroth, ordförande KDU Nynäshamn

Linnea Johansson, vice ordförande KDU Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel