Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Att sila mygg och svälja kameler"

Sorundanet Nynäshamns kommunparti skriver i en debattartikel skriver i en debattartikel om behovet av kommunala investeringar.

Torsdagen den 10 juni är det dags att besluta om budget för vår kommun. Vi förtroendevalda har fått ansvaret att fördela ca 1,7 miljarder kronor, dvs 1 700 miljoner kronor under 2022. Detta är skattebetalarnas pengar och alla partier har exakt lika mycket att fördela förutsatt att skatten är oförändrad.

Efter kompensation för pris- och arbetskraftskostnader återstår drygt 36 miljoner kronor att fördela. Det innebär att det sammanlagda utrymmet för “politiska satsningar” är ca 2 procent, dvs två hundradelar. Skillnaderna mellan de olika partiernas politik i vår kommun är alltså hur två hundradelar fördelas. När “politiska satsningar” presenteras och debatteras är det bra att komma ihåg att en tusendel av vår kommuns budget motsvarar 1,7 miljoner kronor. För att sätta detta i perspektiv så förbrukar vår kommun mer än 4,5 miljoner kronor om dygnet årets alla dagar.

Ovanstående resonemang hänför sig alltså till vår kommuns driftsbudget. Det är just driftsbudgeten som brukar debatteras livligt och länge i kommunfullmäktige. Alla partier vill givetvis lyfta fram sin egen förträfflighet, sitt ekonomiska ansvarstagande och sin handlingskraft med hänvisning till just dessa två hundradelar.

En budget som däremot sällan debatteras med samma inlevelse är vår kommuns investeringsbudget. Det sammanlagda behovet av reinvesteringar, dvs reparation och underhåll, av vår kommuns byggnader har bedömts till 1 miljard kronor. Till detta kommer behovet av att bygga nya byggnader som förskolor, skolor, äldreboenden, särskilda boenden och inte minst en ny simhall. Det är dock oklart hur stort detta behov är. Vi i Sorundanet Nynäshamns kommunparti har efterfrågat en uppskattning av behovet sedan i juni 2020 men inte fått något svar. Vi bedömer dock behovet till någon eller några miljarder kronor. 

Ytterligare en budget som är viktig att lyfta och diskutera är budgeten för vårt kommunala vatten- och avloppssystem är på sina ställen mycket gammalt; 70 år är inte ovanligt. Dessutom finns det en stor osäkerhet när det gäller utbyggnaden i framförallt alla de småorter som finns i vår kommun. Vår kommun har bedömt det sammanlagda behovet till bortåt 2 miljarder kronor. Visserligen är detta en separat budget, VA-budgeten, som ska finansieras av dem som har kommunalt vatten och avlopp, men många av invånarna i vår kommun berörs av stora taxehöjningar under många år framåt.

Dessutom har vår kommun lånat pengar genom åren. Den skuld som byggts upp uppgår till nästan 1 miljard kronor.

Sammantaget behöver vi underhålla våra kommunala byggnader för 1 miljard kronor, bygga nya byggnader för minst 1 miljard kronor, renovera och bygga nytt VA för 2 miljarder och sist men inte minst hantera vår skuld på 1 miljard kronor. Allt sammantaget blir 5 miljarder kronor, dvs 5 000 miljoner kronor. Vi i Sorundanet Nynäshamns kommunparti anser att dessa 5 000 miljoner kronor också förtjänar uppmärksamhet och utrymme i debatten. Att inte ta upp detta i en lång budgetdebatt är att sila mygg och svälja kameler. 

För Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Per Ranch och Lena Dafgård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel