Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Blågröna regionledningen nedprioriterar gynvård i Nynäshamn och Haninge"

Den blågröna politiska ledningen för Region Stockholm anser inte att det viktigt att det finns tillgång till gynekologisk vård i Nynäshamn och Haninge, skriver Liselott Vahermägi (S) och Meeri Wasberg (S) i en debattartikel.

Anmäl text- och faktafel

Under våren bedrev vi en aktiv kampanj för att rädda och utveckla gynmottagningen i Nynäshamn och att se till att Region Stockholm också tog ansvar för att det skulle finnas gynmottagning nära tillgänglig för kvinnor i både Haninge och Nynäshamn. Tusentals människor skrev på vårt upprop och det vill vi särskilt tacka er för.

Tyvärr har det dock inte blivit bättre med tillgången till gynmottagningar för oss som bor i Haninge, Nynäshamn eller för den delen Tyresö kommun. Den blågröna politiska regionledningen har inte sett det som viktigt att säkra tillgången av gynekologisk vård för kvinnor som bor i våra kommuner. Istället fortsätter man att hänvisa kvinnor till Stockholm för att få en tid hos gynekolog.

För oss socialdemokrater är det självklart att Region Stockholms uppgift är att ge likvärdig vård för alla invånare. Vi kräver att regionen öppnar gynekologiska mottagningar i egen regi eller ger privata aktörer i uppdrag att erbjuda denna vård på de ställen där tillgängligheten idag brister. Den styrande blågröna majoriteten i regionen måste nu agera med kraft för att också kvinnorna i Nynäshamn, Haninge och Tyresö ska få tillgång till gynekologisk vård.

De borgerliga partier som styrt Region Stockholm (tidigare Stockholms läns landsting) i över tolv år brukar ofta lyfta fram valfrihet som ett argument för att än mer vård ska bedrivas genom vårdval och därmed privatiseras. Specialiserad gynekologi har sedan 2012 bedrivits inom lagen om valfrihet (LOV). Det innebär att privata vårdgivare kan öppna gynmottagningar var helst de vill, utan politisk styrning var vården behövs. Det är alltså inte patienternas valfrihet som värnas, utan valfriheten för vårdgivarna, det är viktigt att komma ihåg. Idag finns det totalt 45 gynmottagningar i länet, varav hela 28 stycken ligger i Stockholms innerstad. Bara åtta mottagningar ligger i norra länet och nio i södra länet. Vi är inte emot privata aktörer men vi vill att det är kvinnorna som ska ha valfriheten istället för vårdgivarna.

Det är bra om kvinnor kan välja men under vår kampanj mötte vi många kvinnor som beskrev att de faktiskt inte har ekonomisk möjlighet att göra att gynbesök. Att ta ledigt en hel dag från sitt arbete för att resa till Stockholm för ett kort besök.

När patienter hänvisas till vård långt bort riskerar det, av olika skäl, att bli ett hinder som gör att man väljer att inte uppsöka vård, fast man borde. Det kan få mycket allvarliga konsekvenser. Därför måste det finnas tillgängliga mottagningar i hela länet, även Nynäshamn, Haninge och Tyresö.

För en kort tid sedan skrev kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn Harry Bouveng en insändare om att han påverkar och framför nynäshamnarnas behov till politikerna i Region Stockholm. Harry är ju dessutom själv en av dem. Rätten att ha tillgång till gynekologisk vård i våra kommuner har vi dock inte sett Harry Bouveng arbeta för. Vi tycker att det vore mycket bra om vi kunde samarbeta, över partigränserna, i denna fråga. Vi är också regionpolitiker och samverkar gärna med alla som vill i denna viktiga fråga. Låt oss politiskt jobba tillsammans - för alla kvinnors rätt att välja.

Liselott Vahermägi (S), regionpolitiker och ordförande för S-kvinnor i Nynäshamn

Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge och regionpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel