Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt Bouveng (M): Vi tog inte över något dukat bord

Replik till Patrik Isestad angående blockpolitik.

Tack Patrik för alla intressanta synpunkter och goda råd.

Det där med blockpolitiken är det ju inte första gången du för på tal. Faktiskt så dök ju den frågan och inviten upp, ganska omedelbart efter det att resultatet av höstens val blev känt.

Men – till att börja med ska jag vara tydlig med att Nynäshamns kommun inte befinner sig i någon kris.

Ingen ska blunda för att vi delar många andra kommuners ekonomiska problem och det krävs åtgärder för att komma tillrätta med dem. Det är visserligen inte någon nyhet utan något som bland annat presenterades i en rapport från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) i januari 2018, där man även konstaterade att om inget gjordes så skulle en skattehöjning behöva göras med cirka 2 kronor. Den som ansvarade kommunens finanser då var faktiskt du Patrik.

När jag läser ditt påstående om att Alliansen skulle ha skapat den situationen så tänker jag intuitivt på din partikollega Carl Lidbom – Det är faktiskt inget annat än trams.

Jag har nu ett halvår bakom mig som kommunstyrelseordförande och har under den tiden tagit mig tid att titta lite djupare på hur det faktiskt ser ut I vår verksamhet och vad vi får ut av den.

Tyvärr så har jag väl på några ställen fått upptäcka att det finns fog för att använda ett av mina favorituttryck – ”allt är inte vad det synes vara”. Verkligheten har under rätt lång tid förskönats och fasaden sminkats lite vackrare än den faktiskt är.

Men smink håller inte för evigt. För att använda några klyschor på området, så är det inte något dukat bord vi tagit över. Verkligheten påminner mer om de tomma lador som Magdalena Andersson brukade prata om.

Socialförvaltningen sticker kanske ut som den mest uppsminkade. Här har det utåt målats upp en bild av några som lyckas nå fantastiska resultat och dessutom gå med vinst. Men förra årets redovisade vinst var I själva verket en förlust. En förlust som nu måste rättas och som kommer att leda till rejält underskott för 2019.

Som ett exempel kan nämnas de 28 Mkr som man glömde att söka från Migrationsverket och som nu frusit inne och som nu måste tas på 2019 års resultat med 14 Mkr.

Det finns mängder av andra exempel på eftersatt underhåll av i princip alla kommunens byggnader och mycket annat som under de socialdemokratiska åren lagt grunden till dagens ekonomiska situation. Att man sedan regelmässigt lyckats dölja detta på olika sätt, som att t.ex. i budgeten täcka förluster med exploateringsintäkter.

Som sagt – Vi har ingen kris och det behövs ingen kriskommission. Men om det hade varit så, är det väl ytterst tveksamt om det är rätt recept att bemanna en sådan med dig och dina partivänner.

Det är ju ni som skapat denna påstådda kris.

Jag håller liksom tidigare med om att det behövs breda lösningar för att lösa de stora frågorna och du är varje dag välkommen att övergå från pajkastning till den konstruktiva oppositionspolitik vi bedrivit genom åren, där praktiska lösningar för kommunens bästa, alltid gått före ideologiska, partipolitiska låsningar.

Harry Bouveng (M)

Kommunalråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel