Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Bouveng tar åt sig äran för S-politik – men har ont om egna idéer"

Socialdemokraternas grupp i kommunstyrelsen skriver i en debattartikel att flera av de framgångar som Alliansen vill ta på sig i själva verket är tidigare beslutad S-politik.

Svar på Harry Bouvengs debattartikel "Nynäshamn är på väg åt rätt håll efter två år med Alliansen".

Författaren H.C Andersen gav ut sagoklassikern Kejsarens nya kläder. Det är en saga om en kejsare som älskar nya och vackra kläder. En dag får han besök av två män som säger att de kan sy kläder med speciella egenskaper. Kläderna är osynliga för alla som är dumma eller inte kan sköta sitt jobb ordentligt.

Ungefär så resonerar moderata kommunalrådet Harry Bouveng i en debattartikel som beskriver vad den borgerliga Alliansen har sysselsatt sig med under de senaste två åren. Förutom att merparten av artikeln handlar om att oppositionen är dumma och inte bekräftar Alliansens politik, presenteras en lista på politiska beslut de lyckats genomföra. Problemet med redovisningen är att merparten av det som redovisas beslutades av det tidigare styret som bestod av Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Det är här som H.C Andersens saga kommer väl till pass. Det är tämligen tomt vad gäller borgerlig genomförd politik, likaså saknar vi en vision för framtiden.

Några av de frågor Alliansen beskriver i sin insändare behöver rättas. Redan 2016 togs beslutet att Hummlegårdskolan skulle rivas för att flyttas till Gröndalskolan. I budgeten 2017 reserverades pengar för renoveringen av Gröndalsskolans matsal och Gröndalshallen, vilket även Nynäshamns Posten har rapporterat. Efter valet hösten 2018 tog Alliansen över makten i kommunen och skolprojektet fortsatte.

En ny förskola med 10 avdelningar och ett pedagogiskt centrum har öppnats på Utsikten. Det sker efter att barn- och utbildningsnämndens ordförande Johan Augustsson (S) våren 2018 startade arbetet med att få fram fler förskoleplatser i och runt Telegrafen. Ett avtal tecknades under hösten samma år där det bestämdes att lokalen skulle stå klart årsskiftet 2019-2020.

Lotsens demensboende har Silvia-certifierats då socialnämnden, med tidigare ordförande Ola Hägg (S) i spetsen, beslutade om Silvia-certifiering 2017. För att finansiera de kompetensutbildningar personalen behövde användes kompetensmiljonen enligt socialnämndens beslut som finns beskrivet i rapporten vid namn T1 2018.

Framgångsrik politik bygger på att hitta de bästa gemensamma lösningarna för medborgaren. Vad kan det bero på, att oppositionen ibland röstar emot Alliansens förslag? Är det för att nej är roligare än ja? Om sittande styre ser så nedlåtande på oppositionen och betecknar dem som dumma istället för att fokusera på sin politik, är det väldigt lätt att den egna politiken blir innehållsfattig eller ”osynlig” som i H.C Andersens saga.

Det kraftigaste ”nej” som Alliansen fick från oppositionen under 2020 var för att stoppa utförsäljningen av den kommunala hemtjänsten. Ett massivare folkligt stöd för oppositionens nej har inte tidigare skådats i kommunens historia.

I sagan om kejsarens nya kläder påpekar en pojke att kejsaren saknar kläder. Det påpekandet från pojken blir ett uppvaknande för kejsaren, likaså kommer oppositionen att fortsätta att påpeka när tänkta politiska beslut är dåligt underbyggda, eller inte stämmer överens med den värdegrund som Socialdemokraterna har.

Sensmoralen i H.C Andersens saga är att inte alltid gå i samma takt utan att våga ifrågasätta. Det kommer Socialdemokraterna fortsätta att göra.

Socialdemokraterna i kommunstyrelsen;

Patrik Isestad

Janice Boije Junerud

Ola Hägg

Göran Bergander

Lars-Åke Lundin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel