Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Budgeten ger en stabil grund för framtiden"

Kommunstyrelsens ordförande Harry Bouveng (M) skriver i en debattartikel om Nynäshamns kommuns budget för 2020.

Anmäl text- och faktafel

Alliansen lägger nu fram sin andra budget såväl historiskt som för den aktuella mandatperioden. Vi gör det i en ansträngd tid för hela kommunsverige, där vi utöver det faktum att vi nu går in i en lågkonjunktur även lider av att Stockholmsregionen påverkas negativt av förändringarna i skatteutjämningssystemet.

Vi fortsätter dock på den inslagna linjen med ett förbättringsarbete för hela Nynäshamn, med fortsatt fokus på att ge likvärdiga villkor för alla oavsett om man bor i staden, annan tätort, på landsbygden, ö eller fastland.

Vi lägger en budget som givet de ekonomiska förutsättningarna inte innehåller populistiska ”satsningar” på temat ”allt till alla”, men där vi i stället satsar på att ta hand om och investera i byggnader och lokaler för våra verksamheter. Det området har under lång tid tjänat som budgetregulator, vilket lett till en stor underhållsskuld som vi nu måste hantera innan det är för sent.

Samtidigt som vi gör detta fortsätter inriktningen att höja nivån på kvalitet och servicegrad inom kärnverksamheterna skola, vård och omsorg. Vi planerar även för nya skolor och förskolor liksom för underhåll av gatu- och VA-nät och vi studerar även förutsättningarna för en ny simhall.

Vi ser att vårt fokus på skola och näringsliv givit resultat såväl beträffande skolresultat som vår placering på Svenskt Näringslivs företagsranking, där vi klättrade 48 platser. Men det finns mycket kvar att göra för att nå vår målsättning om att göra Nynäshamn till den självklara platsen att flytta till för såväl ett högkvalitativt boende som en där företag och andra verksamheter ges förutsättningar att blomstra.

Även i fortsättningen ska vi inrikta oss på att göra det som är bra ännu bättre samtidigt som vi utvecklar det som är mindre bra. Vi vill på riktigt vara våra medborgarnas och företagens egen serviceorganisation, något som samtidigt leder till en bättre vardag för våra duktiga medarbetare.

Ett gott företagsklimat förutsätter även bra skolor och satsningar på våra yngre.

Detta är nog den enskilt viktigaste framtidsinvestering vi kan göra, där vi ska se till att alla barn faktiskt kommer till skolan och där ges likvärdiga och goda förutsättningar att utvecklas. Skolan ska dessutom vara en trygg plats för såväl elever som lärare.

Grunden för att kunna ge dessa förutsättningar ligger i tidsenliga lokaler av god standard, vilket vårt budgetförslag ger förutsättningar för.

På det sociala området fortsätter arbetet med att ta hem kostsamma och mindre bra placeringar på annat håll vilket ger högre kvalitet till lägre kostnad. Likaså behöver vi minska behovet av försörjningsstöd, något som på ett sätt handlar om kostnader, men kanske främst om att bryta det utanförskap det faktiskt innebär för de som hamnar i denna föga avundsvärda situation.

Vi hoppas även att oppositionen delar engagemanget för vårt Nynäshamn och för våra medborgares bästa och att vi gemensamt värnar Nynäshamns egen identitet som innefattar Småstaden vid havet, en levande landsbygd och unik skärgård.

Men vägen dit är inte gemensam.

Socialdemokraterna fördelar ut alla pengar och landar på ett nollresultat, som rimmar illa om man ändå har en ambition att genomföra egenfinansierade investeringar. På temat signalpolitik och löften, kan man fråga sig hur många inhyrda socialpedagoger och beteendevetare man får för en miljon? Vi tycker f.ö. att det inte är politiker som ska detaljstyra på den nivån utan att det är en sak för professionen och rektor.

Sammantaget så är den av alliansen nu framlagda budgeten stark, med hänsyn till alla omvärldsfaktorer och vår målsättning, men tyvärr inte så stark att vi denna gång kan sänka kommunalskatten. Den sänkningen får vi spara till senare tillfälle. Med Alliansens budget, som stabil grund för kommunens verksamheter, känner vi oss trygga i att Nynäshamn går en ljus framtid till mötes

Harry Bouveng (M), kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel