Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Bygg mer Ösmo i Ösmo – lyssna på folkrörelserna"

Socialdemokraterna Patrik Isestad (S) och Göran Bergander (S) riktar i en debattartikel kritik mot Nynäshamns kommuns strategi för att förtäta Ösmo.

Kommunen har nu startat arbetet med att bygga ut det gamla stationssamhället Ösmo.

Detta utan att det finns en tydlig idé för hur Ösmo skall gestaltas. Ett Ösmo som också som också skall serva de invånare som bor på den omgivande landsbygden.

När ett samhälle skall utvecklas är det viktigt att man har en folklig, såväl som politisk förankring av hur samhället är tänkt att fungera. Nu avser den styrande Alliansen och kommunens förvaltning att överlåta detta arbete till externa byggherrar att bestämma över.

Det är anmärkningsvärt att kommunstyrelseförvaltningen tagit fram ett beslutsunderlag om utbyggnad av centrala Ösmo som bygger på att privata exploatörer ska utses att utforma planerna utan tydliga direktiv för bebyggelsens skala och stadstyp. Av handlingarna framgår dessutom att anbudsunderlag redan skickats ut med 6 mars som senaste inlämningsdag.

Det innebär att den styrande minoriteten struntar i det gedigna arbete som föreningslivet i Ösmo lagt ned på Framtid Ösmo. En erfaren arkitekt på ett namnkunnigt arkitektkontor med flera prisbelönta projekt med låg och mänsklig skala på bebyggelsen har på föreningslivets uppdrag utarbetat ett förslag till utbyggnad av centrala Ösmo med bebyggelse i 2-3 våningar som vunnit stor uppslutning bland invånarna och föreningslivet. Det är upprörande att föreningslivet i Ösmo berövas möjligheten att delta i utformningen av sin egen hembygd.

Man ska aldrig börja med att säga hur mycket bostäder som ska in. Man ska börja med att formulera vad man vill ha för typ av bebyggelse, och det är precis det som föreningslivet i Ösmo har gjort.

Det detaljplaneprojekt som man hittills har presenterat från förvaltningens sida vid stationen är ett exempel på planering som tar tid och måste omprövas eftersom det inte vunnit acceptans hos befolkningen och flera politiska partier på grund av sin skala och sin arkitektur. Det är ett varnande exempel som visar att planarbetet kommer att gå i baklås med kommunstyrelseförvaltningens upplägg.

Kommunstyrelsen måste nu ta sitt ansvar, återförvisa ärendet till tjänstemännen och ge dem ett nytt uppdrag där föreningslivets förslag till låg och mänsklig utbyggnad av centrala Ösmo läggs till grund för helheten och den arkitekt som utarbetat förslaget bjuds in att delta i planarbetet

Göran Bergander (S), gruppledare i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Patrik Isestad (S), kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel