Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt C: Nu tar vi krafttag för klimatet

Klimatförändringarna händer här och nu. Fabriker, fordon och kraftverk har pumpat ut koldioxid i atmosfären i århundraden och därför räcker det inte längre med att enbart minska utsläppen. Vi måste även använda ny teknik som kan ta bort utsläpp från atmosfären. Vi vill få fart på nästa generations miljöteknik även här i Sverige. Centerpartiet har därför drivit igenom en satsning på 100 miljoner kronor för att etablera nästa generations miljöteknik i Sverige och få till minusutsläpp.

FN:s klimatpanel bekräftar i sin senaste rapport att om klimatmålen ska nås måste vi få till minusutsläpp. Därför är det mycket viktigt att satsa på forskning inom detta område. Budgetnyheten som Centerpartiet nu presenterar innebär en satsning i vårbudgeten på 100 miljoner kronor för år 2019 på forskning och investeringar i minusutsläpp. Detta kommer innebära att vi kan påbörja en resa för att skapa bra förutsättningar för testanläggningar och forskning kring minusutsläpp. Vi vill satsa på att lagra koldioxid som kommer från förnybara källor och därför redan är en del av kretsloppet, på så sätt kan vi inte bara minska utsläppen, vi kan ta bort dem från atmosfären.

Pengarna kan komma att användas till åtgärder som bidrar till negativa utsläpp av växthusgaser, forskning, utveckling, test, demonstration och investeringar. Eftersom vi är ett land med mycket skog, högteknologisk skogsindustri och ambitiösa klimatmål har vi ideala förutsättningar och stor potential.

Annie Lööf (C), Partiledare

Maria Gard Günster (C) Gruppledare Nynäshamn

Peter Wennerberg (C) kretsordförande Nynäshamn

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel