Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Campus Nynäshamn är ett föredöme"

Kommunalrådet Mikael Persson (L) ger i en debattartikel beröm till Campus Nynäshamn.

Campus Nynäshamn är kommunens lärcentrum, som erbjuder utbildning för vuxna på tre nivåer: högskola, yrkeshögskola och vuxenutbildning på gymnasial nivå eller inom SFI. Fokus är att vara motor, mäklare och mötesplats för företag och studerande. Målet är att skapa kompetenstillväxt och innovation via möten mellan utbildning och arbetsliv.

Verksamheten har hittills varit oerhört framgångsrik. Från att 2019 under namnet Nynäshamns kompetenscenter ha erbjudit en yrkeshögskoleutbildning, tre gymnasiala utbildningar och SFI till att i år under det redan väletablerade namnet Campus Nynäshamn erbjuda två högskoleutbildningar, fem yrkeshögskoleutbildningar, fem gymnasiala utbildningar och SFI.

Det finns åtskilligt med verksamheten som imponerar på mig. För det första att tillväxten har skett så snabbt med tanke på att det är ett krävande arbete att få YH-utbildningar godkända. För det andra att kopplingen till näringslivet är så väletablerad. För det tredje att arbetet med att utveckla och stärka varumärket Campus Nynäshamn genomförts på ett så målmedvetet sätt.

Nu har Campus en del speciella förutsättningar eftersom en stor del av verksamheten finansieras av staten, men jag tycker ändå att det finns åtskilligt för andra offentliga verksamheter att lära av deras framgångar:

1. Det är viktigt med en långsiktig vision.

2. Det är viktigt att utifrån den politiska viljan ta egna initiativ för verksamhetens utveckling.

3. Det är viktigt med ett starkt och tydligt varumärke, det vill säga att associeras med rätt saker.  

Jag tror inte att vi kan överskatta vikten av att ha en framgångsrik vuxenutbildning med väletablerade näringslivskontakter. Allt fler av oss kommer allt oftare i framtiden att behöva byta bana. Omställning och omskolning – även perioder av arbetssökande – kommer att vara det normala på en alltmer föränderlig arbetsmarknad. 

Politiskt ligger nu fokus på att skapa förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling av Campus bland annat genom att hitta bra lokaler att växa i och att se till att kommunens olika administrativa rutiner och system fungerar bra tillsammans med den verksamhet som Campus bedriver.

Alla på Campus Nynäshamn – studerande, lärare och ledning, ni gör oss alla stolta! Tack för ert fina arbete!

Mikael Persson (L), ordförande i blivande näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel