Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Dags för regering och riksdag att ta tag i skarv-problemen"

Maria Gard Günster (C) skriver i en debattartikel om problematiken med utbredning av skarv.

Antalet skarvar längs den svenska kusten har ökat lavinartat och beräknas idag vara runt 200 000. Samtidigt är andelen skarvar som skjuts få. 2017 beviljade länsstyrelserna omkring 70 skyddsjaktsbeslut och det gällde tillsammans ungefär 7 000 skarvar. Bara kring Gotland uppges skarven äta ungefär 4 000 ton fisk om året. En klart större mängd än vad det gotländska trålfisket tar upp när det gäller strömming.

Ju mer skarven fortsätter att breda ut sig, så blir också inverkan på fiskenäringen än större. Forskning från SLU har också visat att 85 procent av de yrkesverksamma insjöfiskarna har rapporterat in skarvskador.

Ett särskilt problem med skarven är att den särskilt belastar de kustnära fiskebestånden och därmed ytterligare försvårar för det hållbara yrkesfisket vid östersjökusterna och därmed ytterligare försvårar de lokala näringsutövarnas konkurrenskraft gentemot det storskaliga och ohållbara pelagiska fisket. Det småskaliga och kustnära fisket är i dag en krympande näring som kämpar hårt för sin överlevnad. För levande skärgårdsmiljöer och ett livligare bestånd av bland annat abborre gös och sill, anser flera experter att skarvbeståndet behöver reduceras till ungefär en tredjedel av dagens nivå.

Vi kräver i en motion att regering och riksdag tar itu med skarv-problemen. Centerpartiets riksdagsledamöter från Stockholms län har nu skickat in en motion där vi kräver att regeringen ser till att Sverige utnyttjar de undantag som finns i EU:s art- och habitatsdirektiv. Centerpartiet tänker inte stå tysta och se på när vår skärgård och kustfiske ödeläggs av skarven.

Maria Gard Günster (C), gruppledare, Nynäshamns kommun

Kerstin Lundgren (C), riksdagsledamot

Per Lodenius (C), riksdagsledamot

Alireza Akhondi (C), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel