Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Därför är det rimligt att ändra avgifterna inom äldreomsorgen"

Att förändra avgifterna inom äldreomsorgen är motiverat av flera skäl, skriver Helena Göransson (L) i en debattartikel.

Replik på artiklar angående avgifterna i äldreomsorgen (NP 7/7)

I artiklarna skriver NP att avgifterna förväntas bli 20 procent högre i höst. Patrik Isestad (S) beskriver det som en chockhöjning. Rubriker som självklart får våra medborgare att reagera, det kan man förstå. Men det vore mer schysst att beskriva förslagen till åtgärd enligt fakta för våra äldre.

De behöver mer än någonsin få en korrekt beskrivning för att kunna känna sig trygga med sin omsorg.

Kostnaden för ett trygghetslarm ligger idag utanför maxtaxan, vilket ger en som jag ser det otillåten högre kostnad för de som både kommer upp i maxtaxa, och är i behov av ett larm. Maxtaxan kommer då att ligga på 2 125 kronor per månad, en höjning med 108 kronor, då larmet (245 kronor) enligt rättspraxis ska ligga inom socialtjänstlagens maxtak.

Brukare med låga inkomster kommer, som även idag, betala efter sin förmåga. En uppskattning utifrån socialförvaltningens utredning är att 44 procent av brukarna inte kommer att beröras av en höjd maxtaxa då de saknar avgiftsutrymme. De övriga 56 procenten berörs i olika grad.

Avgiftshöjningen inom kommunens hemtjänst och våbo skulle innebära en intäktsökning med 1 303 968 kronor per år, varav 1 048 819 kronor avser omsorgsavgift för hemtjänst och 255 149 avser omsorgsavgift för vård- och omsorgsboende.

Total intäktsökning inom socialnämndens verksamhetsområde uppskattar förvaltningen till 907 972 (inräknat bland annat minskade intäkter för trygghetslarmen) efter översynen av samtliga avgifter. Detta beräknat på aktuella brukare och deras avgiftsutrymme under mars 2020.

De kallar inte vi i Alliansen för småpengar i sammanhanget. Däremot är det en skälig åtgärd för att vi inte ska fortsätta subventionera de brukare som själva har råd att betala den nationellt satta maxtaxan. Pengar som kan göra stor skillnad inom någon annan del av välfärden, till exempel de utsatta barn vi ser inom Socialnämnden.

Så avslutningsvis. Ett trygghetslarm bör vara biståndsbedömt för att ge den kvalitet och uppföljning av förändrade behov som brukare har rätt till enligt socialtjänstlagen. Uppger brukaren att behov av larm finns för att känna trygghet, blir det i samarbete med regionen bedömt så. Larmet ger en trygghet i bostaden, önskas frihet att röra sig utomhus finns andra åtgärder att tillgå.

Helena Göransson (L), ledamot i socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel