Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: ”Därför fick nämnden inte ansvarsfrihet”

I ett svar på flera debattartiklar beskriver Socialdemokraternas fullmäktigeledamöter varför de röstade för att MSN inte skulle beviljas ansvarsfrihet.

I början av juni beslutade fullmäktige att inte bevilja ansvarsfrihet för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, MSN. Bedömningen gjordes efter en granskning av nämnden 2019 då bland annat olagliga upphandlingar uträttades. Syftet med beslutet är att få nämnden på fötter och skapa förutsättningar för en god fastighetsförvaltning i Nynäshamn.

Alliansen har i efterhand anklagat revisorerna för att löpa oppositionens ärenden, med socialdemokraterna i spetsen. Detta är inte möjligt i praktiken.

Revisorerna representerar folkets röster genom ett proportionellt valsystem. För Nynäshamns kommun innebär det sex stycken: tre moderater, två socialdemokrater och en sverigedemokrat. Samtliga revisorer var överens i sin uppmaning till fullmäktige att inte ge nämnden ansvarsfrihet framöver.

Det har också ifrågasatts huruvida dagens brister har rötter som sträcker sig tillbaka till tiden Socialdemokraterna och Liberalerna ledde kommunstyrelsen. Detta stämmer delvis då nämnden har haft återkommande problem över en längre tid. Förra året pekade dock utvecklingskurvan drastiskt nedåt. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden uppvisade ett negativt resultat på 14 miljoner kronor. Bland annat användes 6,6 miljoner för en planläggning av Sorunda brandstation som inte blev av. Inget politiskt beslut stödjer agerandet. Inget behörigt beslut finns till grund för investeringen.

Under denna period vidtog varken ordförande eller nämnd nödvändiga åtgärder för att stötta verksamheten. Därför slog Socialdemokraterna, tillsammans med en majoritet i fullmäktige, fast att inte ge miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ansvarsfrihet. Det beslutades även att nämndens ordförande ska lämna sitt uppdrag.

I nästa steg ska Socialdemokraterna påbörja en nomineringsprocess där förtroendet prövas för partiets ledamöter. Dessa lämnar alltså inte sitt uppdrag i nämnden omedelbart utan fortsätter att hantera myndighetsfrågor under sommaren. I november väljs samtliga nämnder om i vanlig demokratisk ordning, förutom kommunstyrelsen som sitter kvar tills nästa val.

MSN behöver förbättra sitt förtroende hos såväl medborgare som näringslivet. Vi menar att Socialdemokraternas förslag om att undersöka bolagisering av kommunens fastighetsbestånd är en viktig beståndsdel för att utveckla kommunens fastighetsunderhåll.

Den 10:e juni fattades ett tufft men sakligt beslut som ska föra oss närmare kommunens mål. Samtliga partier behöver rannsaka sig själva och vara konstruktiva för medborgarnas bästa för att ge stabilitet och tillväxt.

Socialdemokraternas fullmäktigeledamöter

Patrik Isestad

Ola Hägg

Inger Andersson

Johan Augustsson

Helen Sellström-Edberg

Liselott Vahermägi

Johnny Edholm

Roland Junerud

Gill Lagerberg

Johan Forsman

Janice Boije Junerud

Daniel Jobark

Amanda Hedström

Anders Lindeberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel