Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Därför föreslår vi ett etableringsstöd för fristående aktörer"

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Svinhufvud (M) skriver i ett debattsvar om förslaget att införa ett etableringsstöd för aktörer som vill starta fristående förskolor eller skolor i Nynäshamns kommun.

Replik till S angående etableringsstöd.

En grupp lokala socialdemokrater har nu återigen gått ut och ondgjort sig över delar av Alliansens budget för 2021. Att socialdemokrater motarbetar individens valfrihet och det fria skolvalet är förstås allmänt känt. Ty enligt S är staten förstås i alla lägen bättre lämpad att bestämma över barnens skolval, än deras föräldrar. Men det blir ändå ett något märkligt inlägg när de både talar illa om fristående alternativ, och det förslag om etableringsstöd som vi nu tittar på.

Etableringsstödets utformning är inte helt klart, utan där tittar vi på andra kommuner som har denna form av stöd. Till exempel Haninge. Att Nynäshamn under lång tid haft ett politiskt styre som inte varit intresserad av varken fristående skolor, eller företagande i allmänhet, visar sig ju tydligt i artiklar som den senaste. Har man dålig attityd till företagande så skapar man ett dåligt företagsklimat. Visar man ointresse för fristående aktörer så blir det inga som etablerar sig.

Alliansen vill värna valfriheten, och tycker dessutom att det finns många fördelar med att kunna ha möjlighet till alternativ på hemmaplan. I dagsläget så tvingas man lämna kommunen och pendla långt om man vill ha en annan form av inriktning på utbildningen. För elever som har det tufft i skolan – där en nystart kan vara bra - så blir de lokala alternativen få och även då kan man tvingas att flytta eller pendla. Här finns fördelar med att kunna möjliggöra fristående alternativ. Vi som värnar valfriheten menar även att det inte är driftsformen som är avgörande, utan kvaliteten. Här är tillsyn och uppföljning grundläggande.

Det har ju säkert inte undgått någon – förutom kanske Socialdemokraterna – att det inte byggts någon ny skola i Nynäshamns kommun sedan mitten av 70-talet. Det har ju inte heller planerats, budgeterats eller genomförts underhåll i tillräcklig omfattning, vilket skapat en enorm underhållsskuld. Klasstorlekarna är stora, flera skolor har evakuerats, och det har inte förberetts ersättningar. Istället har man hyrt dyra paviljonger. Men kortsiktighet är inte ansvarsfullt varken när det gäller hushållsekonomi, eller kommunal ekonomi.

Alliansen har nu haft ett och ett halvt år att reda i denna röra. Vi har sagt upp ett antal paviljonger, renoverat ett antal lokaler, evakuerat de allra sämsta, budgeterat för nödvändiga rivningar, och satt igång planeringen för nya lokaler. Det har nog aldrig hänt mer i den här kommunen på så kort tid. Trots ivriga försök att sabotera – från inte minst S.

I allt detta så är den ekonomiska verkligheten så att vi inte bara har underhållsskulden och brist på lokaler. Vi har även ett dåligt underhållet och utbyggt VA-system, behov av investeringar i reningsverk, och behov av investeringar i gator. Inget av detta har ju skötts tidigare. När vi tittar på de kommande åren så har vi därför inte råd att bygga flera nya skolor, utan vi måste prioritera de allra viktigaste. Som vi ser det så är det viktigast med en ny skola i Ösmo, samt en renovering eller ny skola i Sorunda. Detta utöver det som redan beslutats, i form av till exempel ny förskola i Sunnerby, ny Lilla Gröndal, och nya klassrum för Viaskolan. Behoven är enorma, och om vi då inte kan tänka oss att ta hjälp av fristående aktörer, så kommer det under lång tid framöver att vara trångt i klassrummen, och många kommer att tvingas pendla.

Till det märkliga i S utspel hör även att de inte gjort någon egen budget för 2021 ännu. Vi ville ta budgeten i juni, vilket dels följt det regelverk som kommunfullmäktige beslutat om, men även gett bättre planeringsförutsättningar för både kommunala och fristående verksamheter. Men istället för att göra läxan själva så skjuter man upp processen, och klagar nu friskt på vår budget istället. En annan detalj är ju även att S, i sin budget för 2020, inte hade en enda krona sparad för att möjliggöra investeringar. Inte en enda! Istället spenderade man hela budgeten på nämndernas verksamheter – vilket låter trevligt kortsiktigt. Men det hade inte möjliggjort några som helst investeringar i varken lokaler, VA-system, eller underhåll. Möjligtvis om man vill ha en skenande skuldsättning – som äter upp ekonomin. Sen klagar man på att underhållet inte görs. Eller motsätter sig att fristående aktörer etablerar sig. Då undrar man alltså, hur har S tänkt sig att vi ska få friska lokaler – där barn och personal inte riskerar hälsan – hur ska vi komma ikapp med underhållet, hur ska vi minska klasstorlekarna, och hur ska vi göra plats för de barn som vi har skyldighet att ordna skolplatser till?

Den låga skolpengen – som ju grundar sig i att våra egna lokaler är så dåligt underhållna, och därmed billiga – gör att det blir mycket svårt för fristående aktörer att hyra lokaler. Lokalbidraget räcker inte till helt enkelt. I takt med att vi renoverar och bygger nya egna lokaler så kommer lokalbidraget att höjas – så det är under en övergångsperiod som etableringsstödet blir nödvändigt. För att kunna få aktörer att etablera sig redan nu så behövs en sådan lösning. Annars får vi snällt vänta i många år till innan det kommer att finnas skolplatser i den här kommunen. Som retoriken från S är nu så undrar man om de inte medvetet låtit fastighetsbeståndet förfalla – inte bara för att det är roligare att spendera – men även för att det i praktiken stänger dörren för valfriheten.

En annan intressant aspekt av det hela är att vi haft en ansökan av en fristående aktör som planerar att starta upp en förskola vid årsskiftet. Vilket på många sätt inte bara skapar valfrihet, utan även löser platsbrist i Nynäshamn, i ett läge där vi själva inte hinner bygga. Där röstade S ja – vilket ju är positivt – men det rimmar ju inte med att man sen går ut och hävdar att det bara är vinsthungriga aktiebolag som vill driva fristående verksamhet. Det finns ingen stringens i S agerande. Hur ska man ha det egentligen?

S visar tydligt att man är ett gammalt maktparti, som så tydligt inte tagit sitt ansvar under lång tid, och därmed skapat enorma problem. Man vill inte se någon valfrihet, och man vill inte göra jobbet som krävs för att lösa problemen i egen regi. Nej till allt! Man har dessutom så dålig koll på en kommuns ekonomiska förutsättningar att man varken mäktar med att göra en egen budget, eller vill låta de som gjort jobbet få lägga sin budget. Hellre sabotera och försena än att låta verksamheterna få arbetsro. Man påstår sen att kommunen ska göra alla investeringar själv, men vill inte sätta av medel för dessa investeringar. Eller fatta besluten som krävs för att få det gjort. Det har ju historien tydligt visat fram till och med 2018. Det stod helt stilla! Nu gnälls det på allt från gatustädning till stadsplanering – trots att S själva inte heller hade budget för det. Man lovar alltså allt till alla – utan att ha täckning för det.

Men här kommer en nyhet för S. Man kan inte både äta kakan och behålla den. Och något som kanske också kommer som en nyhet – folk går inte på era utspel. Det är ert fel att kommunen har en tuff sits – och ni har inte lösningarna för att ta oss ur det.

Marcus Svinhufvud (M), kommunalråd, och ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel