Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Därför säger V ja till en näringslivs- och arbetsmarknadsnämnd"

Fyra företrädare för Vänsterpartiet i Nynäshamn berättar i en debattartikel om sin uppgörelse med den borgerliga alliansen gällande en ny näringslivs- och arbetsmarknadsnämnd.

Alliansen har under en tid velat inrätta en ny nämnd, näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden. Såsom den från start presenterades var den av intresse för oss i Vänsterpartiet.

Positiva effekter som vi tror skulle vara gynnsamma för att få ned arbetslösheten, främja företagande samt stärka och ge möjligheter åt de individer som idag står långt ifrån arbetsmarknaden. Vi såg också möjligheter för vår kommun att på sikt bättre kunna matcha de kompetensbehov som företagarna har.

När vi senare fick en mer detaljerad presentation, såg den inte lika lockande ut. Allvarliga brister fanns gällande försörjningsstöd, sekretesshantering, samverkan nämnder emellan, för stort fokus på enbart näringslivet och utöver det hotades kultur- och fritidsnämnden att upphöra som egen nämnd, för att läggas under barn- och utbildningsnämnden i samband med nya nämndens införande. Det senare har man kunnat läsa om i debattartiklar i NP.

Inget av ovanstående kunde vi godta, varpå en intensiv, ingående förhandlingsprocess inleddes. Efter en del pusslande har vi nu kommit till en uppgörelse, Vänsterpartiet och alliansen emellan, som gynnar oss alla och inte minst Nynäshamns invånare. 

Vänsterpartiet Nynäshamn inte bara godtar, utan genuint stödjer den blivande näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden. Dessa frågor är så viktiga för vår framtid i Nynäshamns kommun, att vi inte anser det räcka med bara ett utskott.

I gengäld förbinder sig alliansen till våra villkorspunkter gällande blivande nämnd, nämligen att:

• Ärenden gällande försörjningsstöd ska stanna hos socialförvaltningen.

• AUC (Arbets- och utvecklingscentrum) får ett breddat uppdrag att kunna stödja alla kommunens invånare, inte bara dem med försörjningsstöd.

• Samma verksamhetssystem används nämnder emellan, för att säkerställa smidig nämndöverskridande hantering av ärenden.

Utöver detta förbinder sig även alliansen att säkerställa att:

• Kultur- och fritid ska finnas kvar som egen nämnd och inte förpassas att ligga i skymundan i den större nämnden för barn- och utbildning, som alliansen önskat.

Sammantaget, som vi ser det - ett mycket gynnsamt avtal för alla - inte minst alla invånare i Nynäshamns kommun.

Tette Merio (V), ledamot i kultur- och fritidsnämnden samt ordförande Vänsterpartiet Nynäshamn

Tony Nicander (V), ledamot i socialnämnden och ersättare i samhällsbyggnadsnämnden samt kassör och vice ordförande Vänsterpartiet Nynäshamn

Miriam Malm (V), ledamot i kommunfullmäktige samt vice ordförande Vänsterpartiet Storstockholm

Bernt Månsson (V), ledamot i kommunstyrelsen samt gruppledare för Vänsterpartiet Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel