Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Därför vill vi utreda en kommundelning"

Per Ranch och Lena Dafgård i Sorundanet skriver i en debattartikel om den stundande kommundelningsutredningen.

Vi i Sorundanet Nynäshamns kommunparti tackar Bertil Norrström för att i NP 2021-01-10 lyfta frågan om att bilda nya kommuner, eller som skribenten uttrycker det; “kommundelning”.

Frågan om att undersöka möjligheterna med att bilda två nya kommuner är ständigt återkommande när vi lyssnar på väljarna. Intresset finns i alla kommundelar, även om vi kan märka att ju längre bort från orten Nynäshamn vi befinner oss, desto större är intresset. Det är tydligt att kommunsammanslagningen 1974 var olycklig och att vår kommun misslyckats med att skapa delaktighet, samhörighet och en gemensam vision/långtidsplan för invånarna i hela vår kommun.

Just därför har vi i SN valt att ta reda på fakta när det gäller att bilda nya kommuner. Att bilda nya kommuner är inget märkvärdigt alls; erfarenheterna/facit finns sedan länge från ett antal kommuner. Sammanfattningsvis kan man konstatera att demokratin blir bättre, skatten oförändrad och invånarna mer nöjda med den kommunala servicen. Mindre kommuner har närmare kontakt mellan politik och invånare och är resurseffektivare. Vi redogör nedan för några erfarenheter från andra nya kommuner som bildats.

Erfarenheterna är att skatten inte behöver höjas. Skatten beror inte på hur många invå­nare det finns i en kommun. Skatten beror i första hand på vilken servicenivå de nya kommunerna väljer. I vårt land finns dessutom ett kommunalt utjämningssystem. Systemet fördelar pengar mellan kommuner och regioner för att de ska kunna tillhandahålla likvärdig service oberoende av förhållanden som är svåra att påverka. Utredningen kommer att visa om det blir en förändring av skatten.

Under efterkrigstiden hade man en övertro på centralisering och stordrift. Man trodde att man kunde bedriva omsorg och utbildning industriellt. Erfarenheterna har visat att så inte är fallet. Tvärtom, kvaliteten har blivit lidande och sårbarheten har ökat. Den pågående pandemin visar på svagheterna med stora enheter och en hemtjänst där många olika personer besöker brukarna. Omsorg och utbildning är huvudsakligen mänskliga aktiviteter och dessa är inte skalbara.

Som skribenten mycket riktigt tar upp så har 450 utbildningsplatser försvunnit från Sorunda de senaste åren, trots att kommundelen får fler invånare. Sunnerbyskolan saknar fortfarande matsal varför eleverna använder matsalen i äldreboendet. De äldre kan inte utnyttja sin egen matsal och tvingas äta i korridorer och på sina rum. Nedmonteringen av kommunal service fortgår. Som boende i Sorunda undrar man vad man får för det man betalar i skatt.

Kostnaden för en utredning är inte en miljon kronor. Utredningen kommer handläggas av Kammarkollegiet och är noga specificerade. Den utredningen som genomfördes i Botkyrka 2011 kostade 300 000 kronor. Räkna upp med Konsumentprisindex så blir kostnaden cirka 330 000 kr. I vår kommun motsvarar det 0,02 procent (2 tiotusendelar) av den årliga budgeten på 1 600 000 000 kr. Vi bedömer att en utredning är bra investering i framtiden och väl använda pengar. En utredning bidrar också med viktig kunskap, som är värdefull för utveckling av vår kommun, oavsett om resultatet visar på att två nya kommuner vore bättre eller inte.

En annan intressant observation vi har gjort gäller de förtroendevaldas inställning. De som har varit med och bildat en ny kommun är positiva. De vill inte tillbaka till den gamla stora kommunen. Det gäller även de som var tveksamma till nybildningen. De som inte har egna erfarenheter är ofta skep­tiska och oroliga för förändringar. De vet vad de har men inte vad de får. De använder ofta negativa beskrivningar som att dela, slå sönder, trasa sönder och splittra.

Facit av att bilda nya kommuner finns sedan länge. Flera andra kommuner har haft liknande problem som vi har nu. Erfarenheterna av att skapa nya kommunala organisationer är goda. Sammanfattningsvis är erfarenheterna en bättre demokrati, bättre kommunal service och nöjdare invånare samt oförändrad skatt. 

Vi hoppas att ovanstående kan lugna Bertil Norrström. En utredning är trots allt en utredning. Därefter kan frågan diskuteras, vi vet att den skär genom många partier. Till sist är det regeringen som bestämmer.

För Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Per Ranch och Lena Dafgård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel