Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: ”De äldre förtjänar en trygg ålderdom – låt den kommunala hemtjänsten vara kvar”

Emma Solander (MP) skriver i en debattartikel om regeringens höstbudget och om behovet av satsningar på välfärden i Nynäshamn.

Ett samhälle som ger upp tanken på att vara bra för alla, är snart inte bra för någon. Vår välfärd är en grundsten i det samhälle som vi tillsammans har skapat och det är i vårt gemensamma som vi nu behöver investera.

Coronakrisen har påverkat många människors liv, hälsa och ekonomi, men också slagit brett mot hela samhället. Under våren gjorde svensk sjukvård och omsorg enorma insatser för att rädda liv och lindra smärta. Nu är det samhällets tur att göra stora insatser för att säkra att alla invånare har tillgång till en god vård och omsorg och att personalen i verksamheterna ges goda arbetsvillkor och fler kollegor.

Regeringen och samarbetspartierna har nu lagt fram sin budget på riksdagens bord. För Miljöpartiet har en av prioriteringarna varit att ge välfärden i hela Sverige de medel som behövs för att den som behöver ta del av vård och omsorg alltid ska kunna göra det. Nu tas stora och viktiga steg på den vägen. Sveriges kommuner och regioner kommer att tilldelas tio miljarder extra. Till det kommer en historisk satsning på äldreomsorgen och pengar till regionerna för att kunna ge den vård som skjutits upp under coronapandemin.

I Nynäshamn vill vi säkra upp och behålla den kommunala hemtjänsten som både är en arbetsplats för cirka 80 personer men också har störst antal kunder/brukare. Tryggheten att kommunen tar det yttersta ansvaret ska vara kvar.

Sveriges äldre förtjänar en trygg ålderdom. Ingen ska behöva oroa sig för hur mormor har det på äldreboendet eller om farfar får den hjälp han behöver av hemtjänsten. Personalen i omsorgen måste få bättre arbetsvillkor.

Under coronapandemin har hela Sverige sett hur betydelsefullt arbetet inom vården och omsorgen är och samtidigt blottat brister som vi inte kan acceptera. Nu är det dags att tacka de som arbetar i den med mer än applåder. Genom satsningarna i höstbudgeten ser vi nu till att svensk äldreomsorg får bättre förutsättningar att både ge en god och trygg ålderdom för våra äldre, och fler kollegor och bättre villkor till dem som arbetar i den.

Även svensk sjukvård gjort ovärderliga insatser under pandemin. I rekordfart ställde vården om och med stora ansträngningar kunde det växande antalet svårt coronasjuka tas emot och ges en god och trygg vård. Det arbete som gjordes av vårdpersonal i hela landet räddade många liv och visade på sjukvårdens enorma förmåga att snabbt anpassa sig efter akuta behov. Det har dock inneburit att mycket planerad vård har fått skjutas på framtiden. När vården behöver hantera det ökade vårdbehovet krävs mer resurser för att människor inte ska komma i kläm. Med satsningarna i regeringens höstbudget finns nu pengar för det.

Precis som Sverige står Nynäshamns kommun för nya utmaningar och förutsättningar som har kommit i pandemins spår. En av våra viktigaste uppgifter nu är att säkra välfärden för alla som bor här.

Det ger regeringens besked förutsättningar för; Nynäshamns kommun kommer att tilldelas 17 180 564 kronor till vår kommunala äldreomsorg och Region Stockholm får 1 610 727 633 kronor för att säkra tillgången till vård.

Det här är pengar som kommer göra skillnad. För mormor och farfar, för undersköterskan på äldreboendet och för den som nu väntar på en uppskjuten operation. Välfärden ska finnas när du behöver den.

Emma Solander, gruppledare för Miljöpartiet i Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel