Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "De borgerliga har misslyckats i 103 år – och nu genomför de hårda besparingar"

Socialdemokraternas representanter i socialnämnden samt barn- och utbildningsnämnden skriver i en debattartikel om kommande besparingar.

Det borgerliga minoritetsstyret i Nynäshamn med kommunalrådet Harry Bouveng i spetsen har kommit med en lång rad nedlåtande påståenden i NP, om hur Socialdemokraterna har styrt i 103 år. Detta visar väl med all tydlighet att Socialdemokraterna har haft stora framgångar med sin politik och att borgerligheten har misslyckats med sin politik i 103 år.

Inte att förglömma är dock att i de flesta beslut som är tagna har borgerligheten varit med om att fatta besluten, fått insyn och läst handlingar och varit med om att bestämma inriktningar i politiken och blivit lyssnade på. När man påstår att det förekommit särlösningar med olagligheter och inte polisanmäler detta, är det i så fall ett märkligt beteende!

Att sedan slå sig för bröstet och utropa att nu rustar vi för framtiden verkar ännu märkligare! Sedan valet har vi inte sett ett enda dokument som beskriver vilken politisk inriktning det borgerliga minoritetsstyret har på sin väg framåt. Den ovana att styra och den oordning som är i minoritetsstyret just nu kommer att bli förödande för Nynäshamn. Frågan blir då vad menas med ”Nu rustar vi Nynäshamn för framtiden”?

Borgerlighetens partier, vet vi, bygger på idéer om en slimmad stat, och fri marknad där var och en får klara sig själv. Vem kan köpa dessa idéer, det är att slå sönder vår välfärd!

Vad vi nu kan se i Nynäshamn är, ett styre i minoritet med fyra partier, M, KD, L, C och stöd för budgeten av Sorundanet och Pensionärspartiet, men ingen majoritet i nämnder, kommunstyrelse eller kommunfullmäktige. Detta gör att politiken haltar betänkligt. Politiken som alliansen bedriver är inte förankrad och saknar i många delar relevans och saklighet med mycket faktafel och får på så sätt inte gehör för beslut hos oppositionen som är ett måste då man styr i minoritet.

Ett exempel är Sunnerbyskolan där man beslutat om en renovering som blir betydligt dyrare än att bygga nytt. Är det att rusta för framtiden? Man kan förstå att det inte är lätt att få alla dessa partier att gå i takt för Harry Bouveng samtidigt när hans eget parti drar åt olika håll.

Vi har nu sett förslag på neddragningar i barn-och utbildningsförvaltningen och i socialförvaltningen på 52 miljoner kronor. Är det på detta sätt man rustar för Nynäshamns framtid?

Den borgerliga politiken består av självgodhet och leds av ett parti vars idéer bygger på en slimmad stat där man säljer ut välfärden, en fri marknad där var och en får klara sig själv. Partierna till höger bryr sig inte alls om den allmänna välfärden. Om de gjorde det hade de inte prioriterat skattesänkningar, blundat för privata sjukvårdsförsäkringar, sålt ut vårdcentraler, hemtjänst, omsorgsboenden och skolor. De hade inte uppmuntrat vinster i välfärden.

Borgerligheten känner man igen i Nynäshamn när man läser om de förslag på neddragningar som kallas för effektiviseringar. De senaste åren har allt fler och skarpare röster höjts om problemen inom både skolan, omsorgen och vården. Även i Nynäshamn höjs rösterna nu när vårt borgerliga minoritetsstyre lägger förslag på att utreda besparingar i vård, omsorg och skola på 52 miljoner kronor.

Några exempel: De låga ekonomiska förutsättningarna i alliansens budget för verksamheterna inom Barn-och utbildningsnämnden gör det helt omöjligt att uppfylla målen i den visionära VP (verksamhetsplanen). Besparingarna är så stora som 31 miljoner vilket motsvarar cirka 59 medarbetare. Att det i år bifogas en risk- och konsekvensanalys med betydande risker för både elever och personal är bra, men utan förslag till åtgärder för många av riskerna talar sitt tydliga språk. Vi socialdemokrater har ett annat budgetförslag utan dessa oförsvarbara neddragningar.

Inom socialnämnden så ges det förslag på att höja alla avgifter för äldrevården. Redan har vi fått erfara att den borgerliga politiken skrotat lunchserveringen på kommunens trygghetsboende och samtidigt initierat utredning om att lägga ner den kommunala hemtjänsten och privatisera den.

Det gör ont i våra hjärtan när man spar på de äldre genom att skicka ut matlådor tre gånger i veckan med kall mat. Uppsägning av personal och att inte återanställa på vakanta tjänster är inte att värna välfärden. Att nu även ta bort viktiga funktioner och personer som aktivitetskoordinator, lotsfunktion, Rosengårdens anhörigcentrum, personligt ombudsverksamhet, boendestöd och ta bort servicepartner, med mera är stora slag för den välfärd som vi socialdemokrater byggt upp för de äldre.

Den förra borgerliga budgeten som beslutades i riksdagen förra året innebar att staten gick miste om 130 miljarder kronor till välfärden när jobbskatteavdragen togs bort, enligt en rapport från Katalys. När Ulf Kristersson nu drar till med tre välfärdsmiljarder extra till kommunerna ska det ställas mot dessa 130 miljarder. Och då är det bara jobbskatteavdragen vi pratar om. Flera beräkningar visar att vi årligen går miste om över 250 miljarder kronor om vi jämför med skattekvoten vi hade i slutet av 90-talet, pengar som borde gott till välfärden.

Vi kan bara se det positivt att partierna nu börjat slåss om mer pengar till kommunerna istället för skattesänkningar till de som tjänar mest. Att S som är ett etablerat välfärdsparti vill öka välfärden med 5 miljarder kronor välkomnar vi och ger kommunens budget ett välkommet tillskott.

I vår kommun måste minoritetsstyret besinna sig och göra om budgeten med de utlovade välfärdsmiljarderna inräknade och se vad det innebär för Nynäshamns kommun och börja samarbeta med oppositionen, det som Harry Bouveng eftersöker.

Sammanfattningsvis vill vi få alla att förstå att socialdemokrater vill också samarbeta för att få en bra välfärd och ett samhälle där det finns en plats för alla, men den borgerliga ideologin skapar meningsskiljaktigheter som i så fall måste överbryggas. Det är lätt att skära ner verksamheter men svårt och dyrt att bygga upp dessa igen.

Socialdemokratiska gruppen i socialnämnden

Socialdemokratiska gruppen i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel