Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "De borgerligas blinda fläck – förstår inte nyttan med ett rikt föreningsliv"

Christer Dahl (S) skriver i en debattartikel att Moderaterna ständigt ropar på strängare straff men samtidigt saknar insikter om värdet med ett samhälle som håller ihop.

Jaha, så är de i farten igen! Kommunens borgerliga allians med Moderaterna i spetsen har för bara någon månad sedan ”trumpetat ut” att de avser att avveckla kommunens kultur- och fritidsnämnd, den enda reella försäkringen mot omfattande neddragningar och försämringar inom det lokala föreningslivet och därmed det uppväxande släktets livsvillkor.

Så kommer nästa tecken på, att de inte riktigt verkar bry sig eller förstå vikten av ett rikt föreningsliv eller gemensamma träffpunkter för kommunens barn och ungdomar. Nu verkar det vara dags att avveckla friluftsgården ”Sågen” ute i naturområdet Käringboda.

En mötesplats för såväl kommunens samtliga skolbarn i form av plats för återkommande årliga lägerskolor som för bland annat den lokala idrottsrörelsen och som lokal och plats för olika mer privata arrangemang som till exempel bröllop och födelsedagsfester med mera.

Detta samtidigt som inte minst Moderaternas partiordförande på riksplanet tämligen högljutt ropar på strängare straff! Det är ju faktiskt något minst sagt märkligt med denna typ av politik!

Samtidigt som man klagar på och kritiserar landets regering för passivitet när det gäller en växande gängkriminalitet, så arbetar man samtidigt själva mer eller mindre medvetet med att bereda mark för just en sådan negativ utveckling genom att underminera barn och ungdomars uppväxtvillkor.

Det hela är tämligen svårförståeligt för de flesta av oss. Att inte se och förstå sambandet mellan bristfälliga uppväxtvillkor och en oro för framtiden som i sin tur ibland tar sig uttryck i till exempel negativa gängbildningar och kriminalitet.

Är detta helt enkelt den samlade borgerlighetens blinda fläck? Alternativet kan ju egentligen bara vara ett. Om det inte är en ”blind fläck” vad är det då? För det kan väl ändå inte vara så illa, att man mer eller mindre medvetet vill åstadkomma ett hårdare och kallare samhällsklimat där människors enda skydd till sist blir att barrikadera sig bakom murar och stängsel eller ropa på förstärkt polis?

Orkar man inte ens lyssna på den polis vi redan har som när de kommenterar den på senare tid ökande gängkriminaliteten återkommande upprepar, att detta problem är inget man kan lösa genom ökade polisresurser utan att hela samhället måste hjälpas åt!

Såväl var och en av oss på individnivå som via skola, socialtjänst, personalen på våra fritidsgårdar och föreningslivet med mera. Det borde vara uppenbart för oss alla, att det enda sättet att skapa ett något sånär harmoniskt samhälle med ett minimum av grogrund för våld och kriminalitet är, att skapa ett samhälle byggt på något sånär jämlika livsvillkor. Detta kräver inte minst en hel del solidaritet och omtanke om andra. Framför allt det uppväxande släktet.

En blind fläck riskerar därvid lag, att istället vidga klyftorna och skapa ökad frustration. Något som i sin tur riskerar att leda till mer oro.

Nynäshamn måste helt enkelt kunna bättre!

Christer Dahl (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel