Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Det krävs två parter för att kunna samarbeta – vi är förvånade över Sorundanets utspel"

Harry Bouveng (M), Daniel Adborn (L), Maria Gard-Günster (C) och Antonella Pirrone (KD) skriver i en debattartikel

Det är inte utan irritation som vi i Alliansen läser artikeln med Lena Dafgårds utspel i NP om vår budget och förslaget om att minska antalet politiker i nämnderna.

Vi i Alliansen har en valteknisk samverkan med Sorundanet, där vi gemensamt räknar ihop våra mandat och har även kommit överens om att Alliansen ska förverkliga en del av Sorundanets politik mot att de inte fäller Alliansens budgetförslag.

Enligt vårt avtal ska vi träffas regelbundet, och vi ska ha ett särskilt  möte inför budgetprocessen. Det mötet lyckades vi inte få till med Sorundanet denna gång, av för oss okänd anledning. Därför blev vi förvånade när Lena på kommunstyrelsen utan förvarning, yrkade på återremiss på vår budget, dessutom utan att presentera ett eget förslag. Vi hade uppskattat om vår samarbetspartner tagit sig tiden att informera oss åtminstone via mail om vad som skulle hända.

Om vi hade lyckats få till en träff, hade vi också kunnat informera och påminna vår samarbetspartner om att vi har ett valtekniskt avtal och att vår intention var att det skulle fortsätta gälla, även kring förslaget om ny nämndstorlek. Det skulle då enkelt uttryckt innebära att partiernas representation i nämnderna skulle bli oförändrat, genom att S och M förlorar en plats vardera. Vi har uppfattat både internt hos våra partier, men även en stark önskan hos olika oppositionspartier om att minska politikerkostnaderna. Det hörsammade vi, och tyckte oss ha hittat en bra lösning, som minskade kostnaderna med bibehållen partirepresentation.

Nu blev det inget möte i förväg, som hade kunnat förhindra missförstånd och oklarheter samarbetspartners emellan. Vi fick till ett möte i efterhand. Då handlade det tyvärr mer om att diskutera skada och misstroendet oss emellan. Mycket pratades det om på det mötet, men ingenting sades det om den artikel som NP publicerade en timme efter att vårt möte avslutades.

Det krävs två parter för att skapa ett samarbete. Det krävs också två parter som arbetar tillsammans, för att det ska kunna kallas ett samarbete.

Daniel Adborn (L)

Harry Bouveng (M)

Maria Gard-Günster (C)

Antonella Pirrone (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel