Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Dyrt och onödigt att utreda kommundelning"

Bo Persson (L) riktar i en debattartikel kritik mot kommunstyrelsens beslut att utreda en kommundelning.

I NP fanns (18/12) en artikel om att kommunstyrelsen (17/12) beslutat att en utredning om delning av kommunen skulle genomföras. Förslaget att genomföra en utredning om kommundelning kommer från Sororundanet Nynäshamns kommunparti (SN), som propagerat för att dela kommunen och dessutom genomfört en namninsamling om detta. Resultat av namninsamlingen har SN inte presenterat. Kan det bero på att insamlingen inte gav det resultat SN önskade?

I februari förra året presenterade den statliga kommunutredningen (SOU 2020:8) sitt slutbetänkande: Starkare kommuner – med kapacitet att klara välfärdsuppdraget.

I det kan man se att inför kommunsammanslagningarna på 70-talet ansågs det att kommunerna behövde ha minst 8 000 invånare för att ha underlag för den nioåriga grundskolan. Detta gäller förmodligen fortfarande. Utredningen visar att mindre kommuner kan ha svårt att ha specialiserad personal.

Utredningen påpekar också att i en mindre organisation ökar känsligheten om nyckelpersoner slutar eller är frånvarande en längre tid. Utredningen hänvisar också till en dansk studie som, bedömer att mellan 30 000 och 50 000 invånare utgör den optimal kommunstorleken. Nuvarande Nynäshamns kommun är tydligen nära optimal kommunstorlek.

Av protokollet från kommunstyrelsen framgår att SN fick stöd för förslaget om utredning av ledamöterna från S, SD och V. Utredningen beräknas kosta mellan en halv till en miljon kronor. Det hade varit billigare att läsa den statliga utredningen än att gå SN till mötes.

Bo Persson (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel