Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: ”Elektrifiera skärgårdsbåtarna för miljöns skull”

Kommande upphandlingar av skärgårdstrafiken bör anpassas för att främja en elektrifiering av skärgårdsbåtarna, skriver tre representanter för Sverigedemokraterna.

Stockholms skärgård är för Stockholm vad hjärtat är för människan – den puls och det nav som får allt att flyta på. Och på samma sätt som vi ska värna våra hjärtan, är det viktigt att Stockholms skärgård värnas och fortsatt hålls tillgängligt för både boende lika väl besökare. Här är skärgårdsbåtarna ett måste för att uppfylla detta.

Runt om i Europa går trenden mot en elektrifiering av transportmedel, inklusive Sverige. Eldrivna bilar blir allt mer populärt samtidigt som vikten av förnybara drivmedel flitigt lyfts upp i den miljöpolitiska debatten. Skärgårdstrafiken är dock ett undantag och en stor andel drivs fortfarande av fossila bränslen så som diesel – detta vill vi ändra på. Vi vet att det finns ett intresse och en teknisk kapacitet hos rederierna att göra övergången till en eldriven skärgårdsflotta. Men den initiala investeringskostnaden är betydande och förhindrar detta i nuläget.

Vi anser att det är av ett regionalt intresse att främja en elektrifiering av skärgårdsbåtarna för att värna vår närmiljö – hjärtat som pulserar för Stockholm. Därför vill vi att kommande upphandlingar om skärgårdstrafiken ska anpassas för att främja en elektrifiering av fordonsflottan hos rederierna. Detta genom att utreda potentiella möjligheter som minskar den initiala investeringströskeln för aktörerna. Med en elektrifierad skärgårdsflotta minskar vi Stockholms klimatavtryck och skyddar skärgårdsmiljön mot onödiga utsläpp. Vårt hjärta slår för bevarandet av Stockholms skärgård.

Gabriel Kroon (SD)

Gruppledare, Region Stockholm

Msciwoj Swigon (SD)

Trafikansvarig, Region Stockholm

Roland Johansson (SD)

Representant i Sjötrafiksberedningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel