Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Eliminera grogrunden för ungdomskriminaliteten"

Linnea Johansson, vice ordförande KDU Nynäshamn, skriver i en debattartikel om kriminaliteten bland unga.

Vecka ut och vecka in läser vi i Nynäshamns Posten om oordning i kommunen. Allt ifrån skadegörelse och hög ljudnivå till rån och misshandel. Det verkar inte finnas någon gräns för vad kommunens ohämmade unga ställer till med. Och visst ska vi ha hårdare straff och fler poliser, men det är statliga åtgärder. Då kvarstår frågan: Vad gör kommunen åt detta?

I takt med att den psykiska ohälsan och upplevda stressen bland skolungdom ökar, så ökar även kriminaliteten bland unga. I Brottsförebyggande rådets rapport: ”Skolundersökningen om brott 2019” kan man läsa att över hälften av de tillfrågade unga begått någon typ av brott. I samma rapport kan man även läsa att 15 procent av unga kvinnor och 32 procent av unga män anser det vara okej att slå en person på grund av en förolämpning. Det är en högst oroande utveckling mot en mer brotts- och våldsbenägen ungdom.

Man kan dock inte se något svar på detta från kommunen. Det är som att partierna ignorerar detta problem. Kommunens partier stoppar huvudet i sanden och hoppas att någon annan ska ta hand om problemen. Men har det någonsin fungerat?

Nej det har det såklart inte. Och det gör det inte här heller. Ofta hör vi att det är den destruktiva ungdomskulturen som föder kriminalitet bland unga. Men det ska mer till än lite musik av tvivelaktig karaktär för att driva människor till kriminalitet. Det är inte kulturen, det är uppgivenheten. Det är känslan av maktlöshet som driver unga till kriminalitet. Allt för många unga ser kriminalitet som den enda utvägen, det är idag enklare att få jobb som drogförsäljare än som butiksbiträde.

Det är idag oerhört svårt att få ett stabilt jobb som ung. Att få jobb kräver erfarenhet, men erfarenhet kräver att man haft jobb. Den mest relevanta yrkeserfarenheten de flesta gymnasieungdomar har idag är att ha sålt kakor till klassen. Detta gör att man som ung hamnar längre och längre bort från arbetsmarknaden ju mer tiden går.

”Ska du verkligen sitta inne hela dagen?” är en fråga alla unga fått någon gång. För oss unga i Nynäshamn är svaret alltför ofta ”ja”. Det finns helt enkelt inte särskilt mycket att göra i Nynäshamn. Det finns en skatepark i Nynäshamn, och en väldigt liten i Ösmo. Det finns också några ungdomsgårdar som försöker sitt bästa. Men om kommunen vill göra skillnad så måste de lyssna på vad ungdomarna faktiskt behöver.

KDU i Nynäshamn tycker det är oerhört viktigt att ha en stark rättsstat. Begår man brott ska man straffas och det ska finnas poliser som upprätthåller ordningen. Men vi måste också se till att eliminera grogrunden för ungdomskriminaliteten. Vi kan bara hoppas att den nya näringslivsnämnden ger förutsättningar för fler ungdomar att komma in i arbetslivet. Och vi hoppas att kommunens partier börjar inse att man måste lyssna till ungdomars verkliga behov och inse att det inte räcker att slänga en skatepark på oss.

Linnea Johansson, vice ordförande KDU Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel