Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Etableringsstöd skapar kvalitet – inte segregation"

Clarence Eneroth i Kristdemokraternas Ungdomsförbund skriver i en debattartikel om det nya kommunala etableringsstödet för fristående skolor och förskolor.

Kommunens kommande etableringsstöd ger stora möjligheter för att lyfta skolsituationen på ett flertal områden. Bättre lokaler, mindre klasser och fler valmöjligheter är ett axplock av de fördelar som finns med etableringsstödet.

Kommunalrådet i opposition Patrik Isestad (S) skriver i en debattartikel i NP den 4 januari att etableringsstödet riskerar att dränera kommunala grundskolor och skapa en skolsegregation. Men det är viktigt att påpeka att skolpolitik inte är ett nollsummespel och fler aktörer som verkar i vår kommun kommer inte “dränera” våra kommunala skolor.

Många kommuner behöver fristående aktörer för att tillgodose behovet av utbildning. Nynäshamn är en sådan kommun, vår kommun växer och vi har haft problem med skolverksamheten under lång tid. Detta kan inte vara en överraskning för Socialdemokraterna som har suttit vid makten i över 100 år.

Socialdemokraterna har således haft gott om tid att lösa problemen som finns i kommunens skolverksamhet, men det har de inte gjort. Det är därför konstigt att när en lösning i form av etableringsstödet äntligen läggs fram så förkastas den.

Under Socialdemokraternas tid vid makten uppstod skolans problem, nu lägger alliansen genom etableringsstödet en solid grund för lösa dessa problem. Fler varierande verksamheter i både förskola och grundskola kan erbjudas till kommunens elever.

Det kommer behövas fler skolor av god kvalitet om vi ska möta en befolkningsökning men även för att göra vår kommun attraktiv för de som funderar på att flytta hit. Även möjligheten att nya skolor byggs tillkommer med etableringsstödet, vilket kortar ner restiden och skapar en närhet till den skola man går i. Samtidigt kan vi satsa och utveckla vår kommunala skolverksamhet med fler behöriga lärare och bättre lokaler.

Det är tråkigt att kommunpolitik inte kan präglas av en vilja att samarbeta och pragmatism, speciellt när det gäller en sån viktig fråga som just skolan. Det hade varit önskvärt att Socialdemokraterna insåg sin egen roll i att skapa dessa problem och inte fnysa åt lösningar.

Clarence Eneroth, ordförande KDU Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel