Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Etableringsstödet gynnar mest stora koncerner"

Charlie Isestad, ordförande för SSU i Nynäshamn, riktar i en debattartikel kritik mot Nynäshamns kommuns etableringsstöd för friskolor.

SSU vill se en jämlik skola i Sverige där skolvalet ska integrera, inte segregera elever. För cirka 30 år sedan när Carl Bildts regering införde friskolereformen så lovades små lärarkooperativ och ideella initiativ. Med facit vet vi att det inte är resultatet.

Alliansen i Nynäshamns kommun har nyligen infört ett etableringsstöd som enkelriktat går till att subventionera hyran för nybyggda privata skolor. Stödet är tänkt att kompensera för privata huvudmäns dyra lokaler. Med Sveriges marknadsstyrda skola innebär det att redan välbärgade skolkoncerner erbjuds extra vinst för att starta upp här. Detta sker sida vid sida med att skolsegregationen ökar, och sida vid sida med att vinstjakten i skolan intensifieras och alltfler friskolor börsnoteras.

Etableringsstödet bidrar inte till att skapa kvalitet för fler elever, det bidrar till att ge mer till några få.

Det är inte rimligt att privata huvudmän får extra subvention för lokalkostnader. Det är kommunen som har det yttersta ansvaret för att erbjuda alla barn en skolplats nära hemmet. Kommuner måste garantera täckning över hela kommunen och alltid ha vakanta platser för nya elever. Detta ansvar medför betydande merkostnader för kommunala jämfört med privata verksamheter.

Våra skattepengar är ämnade att fördelas så att skolan kan kompensera för olika förutsättningar så som mellan glesbygd och tätort, mellan starka och svaga socioekonomiska områden och för olika individuella behov. Vi ser att Sveriges skolor har blivit alltmer uppdelade utifrån elevernas familjebakgrund. Den socioekonomiska sammansättningen har också fått en större betydelse för elevernas resultat.

Skolvalssystemet är i behov av att ändras i grunden så att skolor inte kan välja elever utifrån prestation. Skolan ska motverka – inte spä på – de ökade klyftorna i samhället.

Charlie Isestad, ordförande i SSU Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel