Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Fler satsningar på solceller och vindkraft behövs i Nynäshamn"

Nynäshamns kommun skulle kunna göra mer för att uppmuntra fastighetsägare att investera i solceller, skriver Emma Solander (MP) och Lorentz Tovatt (MP) i en debattartikel.

Anmäl text- och faktafel

På de få håll i Europa där ny kärnkraft planeras har den blivit kraftigt fördyrad och försenad. Det är en föråldrad och farlig teknik som energibranschen själva nu vänder sig bort från. Det är därför skrämmande att Moderaternas förespråkare i Nynäshamn så hoppfullt tror på detta som en lösning.

Miljöpartiet i Nynäshamn vill se innovativa förnybara lösningar, stora som små inom sol- och vindkraft i Nynäshamns kommun. Kommunen måste ge medborgarna bättre förutsättningar.

Vi vill se vindkraft och solceller i kommunen som kan hjälpa medborgarna att hålla sina elkostnader nere, samtidigt som vi gör en god gärning för ett hållbart samhälle.

Miljöpartiet vill att varje nyproduktion samt äldre byggnader ska och måste förses med solceller. Dessutom måste hårdare krav på miljöklassning och energihushållning sättas för att lättare uppnå de få klimat- och miljömål som kommunen har.

Idag är det tyvärr inte ett krav från Nynäshamns kommun att solceller ska upp på nyproducerade fastigheter, något som Miljöpartiet vill se en ändring på.

En framgångsrik energipolitik stavas aktiva åtgärder som syftar till 100 procent förnybart samt en rekordhög investeringstakt i vindkraft. De närmaste fyra åren fördubblas den svenska vindkraften från en redan hög nivå.

Energimyndigheten räknar med att den svenska elexporten, tack vare detta, ökar från 17 TWh under 2018 till 29 TWh under 2022. Detta innebär att vi lyckas lägga ner kärnkraft samtidigt som vi ökar elproduktionen och därmed kan minska utsläppen i andra länder med klimatsmart export av el.

Lorentz Tovatt (MP), energipolitisk talesperson

Emma Solander (MP), gruppledare i Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel