Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Förbjud genomfart med långa fordon på väg 225"

Bengt-Göran Pettersson​​ (KD) och Richard Karlsson (KD) föreslår i en debattartikel att det på väg 225 ska införas ett förbud mot genomfart med fordon som är mer än 16 meter långa.

En av dom viktigaste vägarna för boende i Nynäshamns kommun är länsväg 225. En väg som berör många på flera sätt.  En väg som gör att boende efter vägen kan åka till förskola och skola. Att dom som förvärvsarbetar kan ta sig till och från sina arbeten. En användbar väg för att besöka nära och kära eller när man behöver köpa hem sin mat.

Idag är det många gånger förenat med stora risker och i många fall en livsfara att åka på vägen. Framför allt vintertid. Speciellt utsatta är gående, cyklister, mopedister, A-traktorer och kommunens jordbrukare som alla är i behov av att transportera sig på vägen. 

Väg 225 är inte anpassad för den tunga trafiken som hamnen medför! Ett temporärt förbud för genomfart på länsväg 225 för fordon med en total längd av 16 meter är den enda lösningen som på ett snabbt sätt minskar trafikbelastningen på vägen.

Vi är många som på olika sätt engagerar oss i vägfrågan, vilket är bra. Tyvärr kommer många av dessa mycket goda förslag ta lång tid att genomföra. Trafikverket behöver påverkas från många håll men inget kommer gå så snabbt som att temporärt förbjuda genomfart för fordon längre än 16 meter.

Förbud för genomfart betyder just förbud för genomfart. Alla ekipage som har ärenden på sträckan exempelvis Ösmoavfarten till Södertälje. Berörs inte av förbudet. 

Detta förslag skulle även innebära samma förbud för genomfart även om man försöker sig på smitvägar via Stora Vika eller Segersäng. Temporärt betyder minst tills ny projektering av länsväg 225 är klar och genomförd.

Detta förslag kommer göra skillnad för alla boende efter länsväg 225. Trafiken från bland annat Norvik och övriga transporter från färjorna i Nynäshamn kommer minska radikalt.

Risken för olyckor kommer minska vilket i sig är en stor samhällsbesparing och minska risken att människoliv ska förspillas.

Vi vill på detta vis flytta den tunga trafiken från hamnen så att den ska gå den mer anpassade vägen norrut via Södra länken och sedan vidare i landet.

Förbudet för genomfart på länsväg 225 for fordon längre än 16 meter bör även kompletteras med informationsskyltar på fler språk både i Nynäshamn, Ösmo samt Segersäng för trafiken norrut och i Södertälje samt även i Botkyrka för trafiken söderut.

Detta förslag är det enda som kan få resultat i närtid.  Vi kan inte vänta in en ny och bättre väg utan detta måste lösas innan dess. Denna fråga kommer vi kristdemokrater driva på och bearbeta alla inblandade instanser både nu och framöver.

För Kristdemokraterna i Nynäshamn

Bengt-Göran Pettersson​​ (KD), ledamot av kommunstyrelsen

Richard Karlsson (KD), medlem och åkeriägare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel