Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Förskolor som liknar nödbostäder"

Gill Lagerberg (S), Göran Bergander (S), Emma Solander (MP) och Tony Nicander (V) skriver i en debattartikel om behovet av fler förskoleplatser i Nynäshamn.

Bristen på förskoleplatser har blivit alltmer akut i Nynäshamns kommun, just nu beräknas uppåt 160 barn behöva en plats innan juni nästa år. Dessa individer kommer att pressas in i barngrupper som redan är näst störst i länet.

Snart lever våra barn på varandra i något som liknar 20-talets nödbostäder, här ska de leka, lära och utvecklas till egna personer. Bristen på förskoleplatser slår inte bara mot de små utan påverkar även arbetsmiljön för pedagoger och viktiga samhällsfunktioner när föräldrarna inte kan gå till sina jobb. Tillgången till en trygg förskola är inte minst en jämställdhetsfråga. Därför är det viktigt att ha både barnkonventionen och personalens arbetsvillkor i åtanke när vi politiker bestämmer över deras vardag.

De mellan fyra till fem år bör vara indelade i grupper med max 15 barn, enligt Skolverkets riktlinjer, och Nynäshamns kommun närmar sig det dubbla antalet. Samtidigt som flera förskolor och skolbyggnader har utrymts på grund av skadade lokaler sker en befolkningsökning, Ösmo och Nynäshamns tätort är populära områden.

Det har gått två år sedan alliansens partier tog över styret i kommunen och än så länge går planera på att öppna fler förskolor mycket långsamt. Vi kan inte enbart förlita oss på privata huvudmän.

Nynäshamn behöver en långsiktig strategi som tar sikte på 10 till 20 år framåt och som bygger på en trovärdig befolkningsprognos. Den nuvarande lokalförsörjningsplanen har redan visat sig inaktuell då det helt plötsligt saknas omkring 160 platser nästa år. Lokalförsörjningsplanen gäller dessutom bara för åtta år framåt – det kan ta lika lång tid från planering till det att sista tegelbiten har lagts på en ny förskola. Vi behöver en större beredskap än så för att inte hamna i samma situation en gång till.

Vi behöver satsa på våra barn. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet föreslår alla mer penar till barn- och utbildningsnämnden jämfört med alliansens budget. Vi har viljan att både bygga mer, minska barngrupperna och öka lärartätheten.

Gill Lagerberg (S), barn- och utbildningsnämnden

Göran Bergander (S), miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Emma Solander (MP), barn- och utbildningsnämnden

Tony Nicander (V), ordförande för Vänsterpartiet Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel