Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Friskoleföretagen hindrar inte publicering av statistik"

Ylva Skogsberg på Friskolornas riksförbund påpekar i ett debattsvar att det inte är friskolorna som hindrar publicering av uppgifter gällande elevers genomströmning och betygspoäng samt elevsammansättning.

Jag läste med förvåning debattartikeln från Tony Nicander (V) och Carola Nygren (V) där de hävdar att SCB inte har rätt att få ut betygen på en friskola på grund av konkurrensskäl. SCB samlar in informationen om elevers genomströmning och betygspoäng samt elevsammansättning från alla skolor men SCB nekar SKR att få ut dessa uppgifter. Jag vill gärna upplysa skribenterna, Tony Nicander (V) och Carola Nygren (V), om att det inte är friskoleföretagen utan SCB som hindrar tillgång till och publicering av dessa uppgifter.

Poängen med det fria skolvalet är att göra medvetna val. Därmed blir SCB:s bedömning att inte lämna ut uppgifter om genomströmning, betyg och elevsammansättning till SKR – Sveriges kommuner och regioner – ett steg i helt fel riktning och något vi är angelägna om att lösa. Vi är förvånade över Kammarrättens dom.

Friskolornas riksförbund delar SKR:s bedömning, att statistik som avser elevers genomströmning och betygspoäng samt elevsammansättning inte är uppgifter som avser den enskilda huvudmannens ekonomiska förhållanden. Det är uppgifter som en friskola gärna vill konkurrera med.

Ylva Skoogberg, kommunikatör, Friskolornas riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel