Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Hårda ord från Liberalerna hjälper inte vården i Nynäshamn"

Talla Alkurdi (S) och Patrik Isestad (S) skriver i ett debattsvar om behovet av vård i Nynäshamns kommun.

Svar till Liberalerna (NP 13/11).

Nynäshamnsborna förtjänar ett lägre tonläge och vård efter behov. Ingen tjänar på den sortens debatt Liberalerna nu försöker piska upp och vi är ointresserade av att vara en del av det.

Vi måste arbeta tillsammans för att bygga ut den nära vården, i Nynäshamn och i hela Region Stockholm. Det är därför vi socialdemokrater satsar 500 miljoner kronor på den nära vården i vårt budgetförslag för Region Stockholm.

Det har vi råd med genom att till exempel inte låta en miljard kronor försvinna iväg i konsultnotor eller genom att återta kontrollen över kostnadsutvecklingen inom de privata vårdmarknaderna. Pengar har försvunnit iväg i en sån takt att till och med de blågrönas egen förvaltning larmar om en ohållbar utveckling. Det är också förvånande att kalla det för en önskedröm att göra upp med konsultanvändandet i Region Stockholm.

Det är lätt att prata om de moderatledda privatiseringarna som valfrihet. Men var finns valfriheten för de nynäshamnsbor som måste åka långt för att få vård, medan boende på Östermalm har flera privatkliniker inom några kvarter? Var finns friheten för kvinnor i Nynäshamns som måste åka till Stockholm när gynmottagningen i Haninge lagt ner?

Mer än dubbelt så många barn och unga på Östermalm har besökt barn- och ungdomsmedicinska mottagningar än barnfamiljer i Nynäshamn eftersom det finns tre mottagningar på Östermalm, men ingen i Nynäshamn. Trots att vi vet att vårdbehoven ofta är större utanför Stockholms innerstad. Det är konsekvenser av att marknaden styr istället för barnfamiljernas behov.

Samtidigt ser vi också positivt på många av de förslag Liberalerna lyfter fram för att minska hälsoklyftorna. Det är positivt med förebyggande arbete och vi välkomnar att även Liberalerna har lyft blicken och sett de skenande kostnaderna för vårdmarknaderna.

Därför ser vi gärna att vi tar till oss av konstruktiva förslag som kan göra vården bättre även för de som bor utanför Stockholms innerstad.

Talla Alkurdi (S), oppositionsråd, Region Stockholm

Patrik Isestad (S), kommunalråd i opposition, Nynäshamns kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel