Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Hårdare klimat i lokalpolitiken går ut över tjänstemännen"

Bo Persson (L) skriver i en debattartikel om negativa följder av en dåligt politiskt samarbetsklimat i Nynäshamns kommun.

Under rubriken ”Upprörd stämning i kommunstyrelsen” skriver NP (22/5) om att S, SN SD och V vid kommunstyrelsemötet krävde att budgetförslaget skulle skickas tillbaka, så kallad återremiss, för ytterligare beredning. Det kan tyckas märkligt. Normalt sätt lägger partierna, eller partikonstellation, fram sina respektive förslag till budget för kommunstyrelsen, som föreslår kommunfullmäktige att besluta om vilken budget som ska antas.

Vid förra årets sista kommunfullmäktigemöte (12/12) antogs riktlinjer för kommunens ekonomistyrning. Riktlinjerna föreskriver att kommunfullmäktige senast den 30 juni ska besluta om kommunens budget för det kommande året. Av protokollet från det fullmäktigemötet framgår att det var ett enhälligt beslut.

I och med att alliansens budgetförslag återremitterades kan inte det eniga KF-beslutet om att budget ska beslutas senast den sista juni följas.

Av den nämnda NP-artikeln framgår att det var hårda ord, bland annat beskylldes kommunstyrelsens ordförande för att vara diktator.

Det har genomförts en organisationsutredning i Nynäshamns kommun (daterad 2020-03-06). I den kan man läsa:

”Det finns en tydlig upplevelse av kommunikationsklimatet i den kommunala organisationen har hårdnat. Det gäller både mellan politiker och mellan politiken och förvaltningsorganisationen".

Det står också:

”Det finns nästan en förväntan om att ärenden per automatik kommer återremitteras, mest av politiska skäl. Detta sägs leda till en viss uppgivenhet i organisationen med en upplevelse av att det är stort resursslöseri med förvaltningen resurser”.

Kanske värst av allt:

”Samtalsklimatet, vid presentation av tjänstemän i nämnder eller KS, sägs delvis ha präglats av hårda ord och en upplevelse av både ifrågasättanden och påhopp på enskilda tjänstemän. Det sägs i huvudsak bero på bemötandet från ett fåtal politiska företrädare. Det har tyvärr resulterat i att det finns en viss rädsla för, eller att man är obekväm med, att presentera och föredra ärenden i nämnder/KS. Enligt uppgift har vissa tjänstepersoner meddelat sina chefer att de inte längre vill vara föredragande i politiska forum".

Det är tydligt att en del politiker inte tagit lärdom av vad organisationsutredningen kommit fram till.

Bo Persson (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel