Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: ”Hemtjänstprivatiseringen kommer att försämra Nynäshamns varumärke"

Tony Nicander (V) skriver i en debattartikel att Nynäshamns kommun kommer att få ett dåligt rykte som arbetsgivare om den kommunalt drivna hemtjänsten läggs ned.

Alliansen i Nynäshamn har flaggat för att man vill lägga ut den kommunala hemtjänsten till fördel för privata entreprenörer inom omsorgssektorn.

I den pågående debatten tycker vi inom V att man missar en massa viktiga saker som kommer att beröra alla delar av Nynäshamns kommun och inte bara hemtjänsten i sig.

Arbetsrättsligt så kan det bli så att många blir varslade om uppsägning på grund av arbetsbrist, men inte före kommunen har fullföljt sina åtaganden i de avtal man tecknat med arbetstagarorganisationerna.

Ett av dom avtalen, det så kallade ”bättre tider”-avtalet, stipulerar att före en arbetsbristförhandling ska man bli prövad via kommunens bemanningscentrum eller direkt bli placerad på prov vid någon annan enhet som man har kompetens för att arbeta på i 6 månader innan en arbetsbrist kan hävdas från arbetsgivarens sida.

Efter det påbörjas om man inte kan placera medarbetaren någonstans en process där alla tillsvidareanställda som jobbat mer än 1 år i kommunen har rätt till minst 6 månaders uppsägningstid och dom som fyllt 58 år har rätt till mist 12 månaders uppsägningstid.

I processen skall då också beslutas vilka enheter som är berörda av arbetsbristen och det är långt ifrån säkert att det är enbart hemtjänsten som kommer att beröras. Det vill säga att det kan bli stor oro och personalförändringar på flera andra enheter inom socialförvaltningen.

Kommunen som har setts som en stabil arbetsgivare kommer efter denna turbulens att inte ha den renommén längre.

Att beräkna de faktiska kostnaderna för denna cirkus som hemtjänstutläggningen, om den blir av, kommer att skapa är i stort sett omöjligt men att det kommer att kosta kommunen miljoner att lägga ut den krävs ingen ekonomiutbildning för att vara säker på.

Vad det sedan kommer att kosta och redan kostar i bortfall på grund av försämrad arbetsmiljö i med att oro sprider sig och den trygghet, som anställda i Nynäshamns kommun känt tidigare, tas bort kan säkerligen den också räknas i miljontals kronor.

Vi har haft svårt att marknadsföra vår kommun i omgångar sedan tidigare och att ligga längst ut i länet där tågspåret och bilvägarna slutar har gjort det minst sagt knepigt med rekryteringar redan förut.

Om man nu pressar igenom den här utläggningen av en effektiv, förhållandevis billig och kompetent verksamhet som den kommunala hemtjänsten ändå är så lär det bli ännu svårare att saluföra Nynäshamns kommun som varumärke och de kända rekryteringsproblem som Nynäshamn kommun haft sedan tidigare kommer att vara som en västanfläkt i jämförelse.

Att man sedan som politiker inte tar hänsyn till de försämrade villkor som trogen personal kommer att få i den privata sektorn är hänsynslöst och dystert. Kollektivavtalen i den privata sektorn är betydligt billigare, till nackdel för dom som arbetar. Så inte nog med att man kommer att skicka ut en stor grupp med kommunens duktiga och kompetenta personal i potentiell arbetslöshet man vill också ge dom som blir tvungna att ta jobb i den privata sektorn sämre löner och ersättningar. Detta är oansvarigt och skamligt enligt oss i Vänsterpartiet.

Nu tillförs miljoner till kommunerna sammanlagt minst 36 miljoner sedan tidigare och ytterligare 30 miljarder skall fördelas över landets kommuner inom kort. Så att det inte går att behålla den kommunala hemtjänsten för att pengarna saknas faller på sin egen orimlighet.

Så då är det ställt bortom allt rimligt tvivel att alliansens vilja att lägga ut vår fina kommunala hemtjänst inte handlar om ekonomi utan solklart handlar om ett ideologiskt ställningstagande mot att vi som medborgare ska äga någonting gemensamt alls längre.

Vänsterpartiet i Nynäshamn säger nej till att lägga ut den kommunala hemtjänsten och ja till att satsa för att förbättra den istället. Vård, skola och omsorg måste få kosta för välfärdens bästa.

Tony Nicander, ordförande Vänsterpartiet Nynäshamn och ordinarie ledamot i Socialnämnden Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel