Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Högprioriterat att förbättra lokalerna i skolor och förskolor"

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Svinhufvud (M) berättar i en debattartikel om satsningar på att förbättra skolors och förskolors lokaler.

Anmäl text- och faktafel

Höstterminen är nu igång i skolorna runtom i kommunen, och på flera håll sker det renoveringar och anpassningar efter nya förutsättningar. En del förändringar är rent organisatoriska, men många beror på de renoveringsbehov som vi vet är stora runtom i kommunen. En god arbetsmiljö och ändamålsenliga lokaler är självklart en grundförutsättning för lärandet, och därför är lokalfrågorna en stor del av arbetet vi har framför oss.

Ett prioriterat fokus under året har legat på den omfattande renoveringen av Sunnerbyskolan, där förskolan ska få permanenta nya lokaler inuti skolbyggnaden, matsalen ska äntligen byggas, och en omfattande renovering ska genomföras. Samtidigt har Kyrkskolan bland annat fått fler ljudabsorbenter installerade – för att minska buller – och gymnastiksalen har fått ett välbehövligt lyft.

Gröndalsskolan får en nödvändig utbyggnad och renovering av matsalen, en renovering och tillgänglighetsanpassning av gymnastiksalen, samt ombyggnation för att få plats med eleverna som tidigare gått i Lilla Gröndal, och Humlegårdsskolan. De sistnämnda lokalerna har länge behövt ersättas med bättre lokaler.

Samtidigt som renoveringarna pågår så vet vi om risken med äldre lokaler där underhållet under årtionden inte hängt med. Det gör att det i prioritetsordning behöver genomföras kontroller av fler skolor. Efter undersökningar av Vanstaskolans lågstadiedel och gymnasiet så har man tyvärr funnit stora renoveringsbehov även där, med bland annat fuktproblem.

Högsta prioritet är alltid barnens och personalens hälsa, och därför installeras så kallade joniseringsaggregat, för att binda eventuella partiklar, samt att ventilation och städning utökas kraftigt. Sådana åtgärder infördes nyligen på Sunnerby förskola, med goda resultat, och det kommer att användas för säkerhets skull även i andra lokaler. Dessa åtgärder är förebyggande, och möjliggör att vara kvar i lokalerna medans renovering sker eller nya lokaler byggs.

Kommunstyrelsen har nyligen fattat beslut om att inleda arbetet med en ny skola i Ösmo, som kommer att kunna stå klar om några år vilket kommer att vara den långsiktiga lösningen som ersätter Vanstaskolan. Vi jobbar dessutom hårt med att successivt och i prioritetsordning renovera, eller bygga nya lokaler – vilket är ett arbete som kommer att ta många år. Parallellt så pågår ett arbete med att skapa bättre processer för investeringsplaneringen, och kommunens ekonomi i sin helhet. Detta är nödvändiga förbättringar av processerna för att säkra att vi gör saker i rätt prioritetsordning, och med ansvar för våra gemensamma skattemedel.

Alliansen gick till val på förändring, och vi är fullt medvetna om att det inte är ett idealiskt utgångsläge när det gäller kommunens fastigheter. Det gör också att vi är medvetna om att det finns risk att fler fastigheter, efter undersökningar, kommer att påvisa problem. Men vi jobbar hårt tillsammans med vår duktiga personal för att hitta lösningar på kort och lång sikt, och för att vi inom tio år ska kunna vara i fas igen – med samtliga fastigheter i en normal underhållsplan. Det kommer inte att vara enkelt, och det kommer inte att gå så snabbt som man skulle kunna önska, men med hårt arbete och pragmatiska lösningar så ska vi nå hela vägen dit.

Förändring är ofta jobbigt, och det kommer att krävas en hel del beslut och förändringar innan vi har fått ordning på fastigheterna. Men det är högst nödvändigt att få igång dessa processer, för att skapa bästa möjliga förutsättningar för våra barn, ungdomar, och personal i verksamheterna. Både nu och i framtiden.

Marcus Svinhufvud (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel