Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: ”Inga hinder för S-ledamöter att avgå”

Socialdemokraternas ledamöter i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden hade kunnat avgå utan att det hindrat myndighetsutövningen att fortgå, skriver Bo Persson (L) i en replik på en debattartikel av (S) fullmäktigeledamöter.

Vid kommunfullmäktige (10/6) beviljades Miljö-och samhällsbyggnadsnämnden inte ansvarsfrihet. Mina partikolleger (L) tog sitt ansvar och begärde entledigande från sina uppdrag i nämnda nämnd. Vid samma fullmäktigemöte valdes nya representanter för dessa in i nämnden.

Sveriges kommuner och regioners (SKR) svar på frågan om vad som kan hända när ansvarsfrihet inte beviljats:

”Om fullmäktige vägrar ansvarsfrihet för en styrelse, nämnd, beredning eller enskilda förtroendevalda kan olika konsekvenser bli aktuella:

Mest vanligt är att den/de som vägrats ansvarsfrihet själva väljer att avgå från sitt uppdrag.

Fullmäktige kan formellt besluta att entlediga den/de som inte beviljas ansvarsfrihet.”

I NP (7/7) skriver socialdemokraternas fullmäktigeledamöter att deras partikamrater sitter kvar för att nämndens myndighetsutövning ska kunna fortsätta. Inget hade hindrat S-ledamöterna att begära att bli befriade från sina uppdrag. Såväl revisorer som deras partikolleger ansåg att de inte skulle beviljas ansvarsfrihet. S kunde, i likhet med vad alliansen gjorde vid nämnda fullmäktigemöte nominerat nya nämndledamöter. På så sätt hade nämndens myndighetsutövning kunnat fortgå.

Bo Persson (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel